Üniversitemizden Sezai Karakoç’a Fahri Bilim Doktoru Unvanı Verildi

 
 
Türk Edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan mütefekkir, şair ve yazar Sezai Karakoç’a Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akkaya ile Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yekbaş’ın teklifi ve Üniversitemiz Senatosu’nun almış olduğu karar ile Fahri Bilim Doktoru unvanı verildi. 
 
 
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senato Toplantı Salonu’nda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın başkanlığında senato üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, 1968’de MTTB Millî Hizmet Armağanı, 1970 yılında Macar Yazarları Gümüş Hürriyet Madalyası, 1982’de Türkiye Yazarlar Birliği Hikâye Ödülü, 1988 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Sanat ve Kültür Akademisi Ödülü, 1991’de 12’nci Dünya Şairleri Kongresinde Dünya Sanat ve Kültür Akademisi Ödülü, 2006 yılında Kültür Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2011’de Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü sahibi Sezai Karakoç’a Fahri Bilim Doktoru unvanı verilmesi kararlaştırıldı.
 
 
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Yıldız, “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı içerisinde özgün, öncü, usta bir şair, yazar, sanatçı olduğu kadar aynı zamanda bir düşünce tavır ve eylem adamıdır. Şiirleri başta olmak üzere öyküleri, denemeleri, oyunları, incelemeleri, günlükleri, düşünce yazıları, çevirileri, söyleşileri, hatıraları ve 1955 yılında şiir sanatıyla başlayıp 1992 yılına kadar zaman zaman kesintilerle ama ısrarla yayımlamayı sürdürdüğü Diriliş dergisi kuşkusuz her biri ayrı ayrı ve derinlikli incelemeler gerektirecek düzeyde önemli ve Türk edebiyatına büyük katkıları olan çalışmalardır. Bugüne kadar Sezai Karakoç’un sanatını ve düşüncelerini konu edinen yüksek lisans ve doktora düzeyinde çok sayıda akademik çalışma yapılmış, bilimsel toplantı düzenlenmiş, hakkında kitaplar yazılmış, dergilerde özel sayılar ve dosyalar hazırlanmıştır.” dedi.
 
 
Sezai Karakoç verdiği eserlerle Türk edebiyatının son yarım yüzyılına damgasını vurmuş bir sanat ve fikir adamıdır.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız konuşmasının devamında, “Başta şiir olmak üzere hikâye, deneme, fıkra, piyes, inceleme ve düşünce yazıları gibi çeşitli türlerde kalem oynatmıştır. Edebiyatımızda bir sistem gözeterek ürün veren nadir sanatkârlardandır. O insanımızın şuur kazanması, öz benliğine dönmesi ve yeniden doğması için diriliş adını verdiği bir düşünce sistemi ve doktrin geliştiren büyük bir mütefekkirdir. Şair ve yazarlığının yanı sıra aksiyon adamı olan Sezai Karakoç insanlığın özellikle Müslümanların birlik ve beraberliği için kaleme aldığı Birlik Çağrısı ile İslam medeniyetini yeniden ihya ve inşa çabasında olmuş bir münevverdir.” cümlelerine yer verdi.
 
 
Şiiri, sanatı, dünya görüşü ve dava anlayışıyla Sezai Karakoç’un kendi asrının üzerine çıktığını ifade eden Rektörümüz yaşadığımız çağın üstünde bir şair olmaya devam ettiğini anlattı.
 
 
Rektörümüz, “İnandığı değerlerle bayraklaşan şair, şiirde devrim yapmış ve tüm tabuları yıkarak sesini en yüksek perdeden duyurmayı başarmıştır. Mütefekkir, şair ve yazar Sezai Karakoç’a Anadolu’nun kalbini dinleyerek topladıklarını temiz bir Türkçe ile dile getirmiş olması, milletimizin alın yazısı olan kıymet hükümlerinin ve bu millet hükümleriyle donanmış yerli ve millî bir gençliğin dirilişi için eserler ortaya koyması sebebiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu tarafından Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Fahri Doktora payesi tevcih edilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
 
Fahri Bilim Doktoru Unvanı Takdim Edildi
 
 
Sezai Karakoç’a Fahri Bilim Doktoru unvanı Diriliş Yayınları’nın ofisinde Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız tarafından takdim edildi.
 
 
Üniversitemiz Senatosu’nun 25 Aralık 2019 tarih ve 14/1 sayılı kararıyla verilen Fahri Bilim Doktoru unvanı belge takdim törenine Rektörümüz ve Sezai Karakoç’un yanı sıra Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Aydın katıldı.
 
 
Sezai Karakoç törende yaptığı konuşmada, “Çok teşekkür ederim. Sivas, milletimizin ve medeniyetimizin kalelerinden biridir. Şimdi İslam’ın dirilişinde yeniden o eski kalelik görevini hakkıyla ve daha büyük bir coşkunlukla yapacağına eminim. Bütün Sivas’taki üniversite hoca ve öğrencilerine selamlarımı gönderiyorum. Hepsinin İslam milletinin ve İslam medeniyetinin yeniden dirilişinde, Sivas’ın eski medeniyet ocakları gibi görev alacaklarını ve başarıya ulaşacağımızdan eminim. Üniversitenizin kuruluş yıl dönümü şimdiden kutluyorum. Bütün çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Hep birlikte inşallah milletimizin ve medeniyetimizin yeniden dirilişinde elimizden geleni yapacağız ve tarih şahit olacak.” ifadelerini kullandı. 
 
 
Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas’a özgü el sanatlarından oluşan hediyeyi Sezai Karakoç’a takdim etti.
 



Haber Tarihi : 30.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER