Üniversitemiz Hastanesinde Trigeminal Nevralji Ameliyatı

Üniversitesimiz Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde bir hastaya Trigeminal Nevralji ameliyatı Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ünal Özüm ve ekibi tarafından yapıldı. 


Prof. Dr. Özüm, Trigeminal Nevralji (Ani yüz ağrısı) hastalığı belirtileri, ilaç tedavisi ve hastalığın ameliyat süreci hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Özüm, “Trigeminal Nevralji hastaları çok iyi bilir. Yüzünde aniden elektrik çarpması şeklinde acı duyan hastalardır bunlar. Yüzün tek tarafında olur. Bazen çeneye, bazen yüze, bazen kaş civarına. Sebepleri karışık ve birçok nedeni var; ama daha çok yüzün duyusunu alan sinirin, kafanın arkasından çıktığı yerde bir damar tarafından ezilmesi sonucu ortaya çıkar. Bazen de tam sebebi bilinemez. Hastalar, bazen günde yirmi otuz defa, bazen 2-3 günde bir, bazen bir şey yediklerinde, yüzüne soğuk değdiğinde, rüzgâr estiğinde, biri dokunduğunda, eşarp, saç, sakal, bir şey değdiğinde tetiklenen, elektrik çarpar gibi çok kısa süreli olan, insanın hayatını bezdirecek düzeyde bir ağrı ortaya çıkar. Hastalar çok muzdarip olurlar bundan. Bunun tanısını Nörolog arkadaşlar koyuyorlar.” şeklinde konuştu.

Tedavinin ilk aşamasında ilacın iyi geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Özüm, uzun süreli ilaç kullanımı, çeşitli dozda ilaç kullanımı birçok hastada düzelmeye sebep olabiliyor, ama bazen ne kadar ilaç kullanırlarsa kullansınlar hastalarda düzelme olmuyor. İşte böyle hastalarda, biraz sonra bahsedeceğim teyzeye yaptığımız ameliyatı yapıyoruz, hasta fayda görüyor. Eğer ilaç uzun süre kullanmışsa, çeşitli dozlarda ilaçlar denendiyse, hastanın ağrılarında bu elektrik çarpması şeklindeki ağrılarında hiç hafifleme olmadıysa ve çekilen filmlerinde beynin arka tarafında sinirin çıktığı yerde bir damar tarafından nasıl meydana geldiği tespit edilmişse bu hastalarda bu ameliyatı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Mikrovaskuler Dekompresyon MVD “ Ameliyatı”

Prof. Dr. Özüm, “Bu hastalığı çekenler araştırmışlardır, ‘Mikrovaskuler Dekompresyon MVD’ ameliyatı deniyor. Kafanın arkasını açıyoruz, o siniri ortaya koyuyoruz. O siniri sıkıştıran damar ile sinir arasına özel bir malzeme koyuyoruz veya yerini değiştiriyoruz. Uzun zamandır beyin sinir cerrahisinde pratiğinde olan bir ameliyattı, ama biz burada pek yapmıyorduk bunu. Bu hastayla birlikte yapmaya başladık.” dedi. 
 
“Hayatından bezmiş bir teyzeydi”

Teyzemizin, uzun süreli ilaç kullanmasına rağmen ağrılarının geçmediğini ifade eden Prof. Dr. Özüm, “Hayatından bezmiş bir teyzeydi. Dediklerini yaptık, radyoloji bize kafasının arkasındaki sinire damar baskısı olduğunu gösterdi. Ameliyat hazırlığı yaptık, ameliyata girdik. Beynin arka tarafını açtık, siniri bulduk, araya malzemeyi koyduk ve hastanın ağrısı ameliyattan çıkar çıkmaz geçmişti. Hasta çok mutluydu, her zaman teşekkürünü, dualarını eksik etmedi sağ olsun. Hastayı da taburcu ettik. Bu ameliyatın güzelliği budur, çok iyi geçerse hastanın ağrısı bıçakla kesilmiş gibi geçer, ama çok iyi karar vermek lazım, ilk seçenek değildir. 

İlaçtan fayda görmemiş, anestezi alabilecek hastalara uyguluyoruz ve çekilen filmlerde beşinci sinire bir damar baskısının gösterildiği vakalarda uyguluyoruz. Sivaslı vatandaşlarımıza, Nörolog arkadaşlarımıza söylemek istediğim şu, eğer hastalarınız veya kendiniz ilaç kullanmakla ağrılarınız geçmiyorsa, yapılan tetkiklerle de bu damar baskısı gösterilmişse güvenlikle bu ameliyatı olabilirler ve hastaların ağrılarının geçtiğini göreceklerdir. Bu konuda tecrübeli bir kliniğiz. Ameliyat da güzel geçti. Ben de yıllardır farklı ameliyatlar da yapıyorum; ama bunu yapmamıştım. Yeni yapmaya başladık ve çok güzel oldu. Eğer hastalarımızdan böyle şikâyeti olan varsa, bize ulaşırlarsa gerekli tetkiklerimizi, araştırmamızı yaparız, sonra ameliyata hazırlar ve gerekli ameliyatını yaparız.” şeklinde konuştu.
 



Haber Tarihi : 16.03.2018

AYLARA GÖRE HABERLER