Arkeoloji Öğrencilerinden Sarrissa’ya İnceleme Gezisi

 Arkeoloji Kulübü Sarissa ören yerine inceleme gezisi düzenledi.  


Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır rehberliğinde gerçekleştirilen geziye Altınyayla Kaymakamı Halil Dalak, Altınyayla Belediye Başkanı Sinan Akbulut, İl Kültür Müdür Vekili Teoman Karaca  ve öğrenciler katıldı.
 
Hitit tarihinin önemli bir merkezi olan Sarissa Ören yerine düzenlenen gezi programı hakkında açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır, “Bilindiği gibi Sivas’ın 52 km güneybatısında, Altınyayla İlçesi’nde bulunan  Sarissa’da Andreas Müller-Karpe tarafından kazılar gerçekleştirilmiş ve Hititlere ait yeni ve önemli verilere ulaşılarak Hitit tarihine önemli katkılar sağlanmıştır. Yerleşim yerini çevreleyen sur sisteminin görünür olmasından dolayı yöre halkı tarafından Kuşaklı olarak da adlandırılmıştır. Kuşaklı’da ele geçen Hititçe yazılmış kil tabletler ve mühür baskılarında geçen ifadelerden kentin Hitit Dönemindeki adı “Sarissa” olarak kabul edilmektedir. Boğazköy – Hattuşa’daki tabletlerden ve Mısır-Karnak’ta Amun tapınağındaki Kadeş anlaşmasının anlatıldığı yazıtta da Sarissa adı bulunmaktadır. İlimiz açısında son derece önemli olan bu tarihi alanın ziyaret edilerek biz Arkeoloji öğrencilerinin uygulamada eğitimlerinin desteklenmesi çok değerlidir. Burada binlerce yıl önce yaşamış medeniyetin bu gün araştırılarak gün yüzüne çıkması ve tarihin gizli kalan unsurlarının aydınlatılması bizleri mutlu edecektir.”dedi.

Ziyarete katılan öğrenciler gezinin düzenlenmesinden dolayı Üniversitemiz Rektörlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Altınyayla Kaymakamlığı ve Altınyayla Belediyesine teşekkür etti. 
 



Haber Tarihi : 26.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER