Aşıların Otizmle İlişkisi Yok

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Uzun Çiçek otizm ve aşıların ilişkisi hakkında bilgilendirme yaptı.

 

Dr. Çiçek,  sık sık tartışılan aşıların otizmi tetiklediği iddialarıyla ilgili olarak, “Aşıların otizmle ilişkisi yok. Bu konuda aileleri biz bilgilendiriyoruz. Aileler sıkıntı yaşayabiliyorlar. Çocuklarda sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen genel bir gelişme bozukluğu olan otizm, genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkıyor. Öğrenme ve algılama bozukluğu çeken çocuklar sosyal yaşama da entegre olamıyorlar.” dedi.

 

 Poliklinikte her gün yaklaşık 40 çocuğa baktıklarını, bu çocuklarda otizmi çok sık görmeye başladıklarını ifade eden Dr. Çiçek, "Otizm için 2016-2019 yılları içerisinde ulusal bir eylem planı var. Bu eylem planı içerisinde hem sağlık kuruluşları içerisinde çalışan görevlilere hem de Millî Eğitimde çalışan görevlilere otizm ile ilgili eğitimler vermekteyiz. Otizm yaşamın erken yıllarında ortaya çıkan konuşma ve iletişimde sıkıntılar, sosyal etkileşimde sıkıntıların olması ve sonraki aşamada da tekrarlayıcı hareketlerin olduğu bir bozukluktur. Bu çocuklar bize genellikle konuşma gecikmesi veya konuşma sıkıntıları sebebiyle geliyor. Bazen de bu çocuklar ilk olarak Kulak, Burun, Boğaz Bölümü'ne de başvurabiliyorlar. Çünkü en bariz belirtileri olan ismine yanıt vermeme hâli acaba bu çocuklarda işitme sorunu mu var? diye düşünülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle ilk başvurular Kulak, Burun, Boğaz Bölümü'ne olabiliyor." dedi.

 

Çocuklarınızın Göz Temaslarına ve İsmine Yanıt Verememeye Dikkat

 

Otizmin klinik özelliklerini anlatan Dr. Uzun, "Yaşla birlikte belirtiler değişirken, genellikle ana belirtileri göz teması kuramama, ismine yanıt vermeme, konuşmada sıkıntılar yaşama, çoğu kez konuşmaların öğrenilemiyor olmasıdır. Dolayısıyla amacına uygun konuşma olmuyor. Tekrarlayıcı dediğimiz hareketler bunlar ana belirtilerdir. Bunun yanı sıra hayal kuramama, oyun oynarken sıkıntı yaşama, arkadaşlarıyla etkinliklere katılmada sıkıntı yaşama, yalnızlığı tercih etme,  annenin babanın avutma güçlüğü çektiğini çok sık görüyoruz.   Pışpışlamada sıkıntı,  ortak dikkat dediğimiz alanlarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Çocuğun işaret parmağını kullanabilmesi veya gösterilen alana bakabilmesi hâlini otistik çocuklar da göremiyoruz.” diye ifade etti.

 

 

Aşıların Otizmle İlişkisi Yok

 

Otizme birçok faktörün tetiklediğini ifade eden Dr.  Uzun, "Nedensel kısma bakıldığında genellikle çok faktörlü olarak kabul ediliyor. Genetiksel faktörler, çevresel faktörler ve biyolojik faktörler olmak üzere 3 faktördür.  Genetiksel faktörler; bir ailede otizm varsa, diğer çocukta veya diğer bireyde de olmasının yüksek hâlidir. Çevresel faktörler; tartışmalı çevre kirliği, aşılar, vitamin eksiklikleri gibi durumlar tartışılmış; ancak şu anda biliyoruz ki günümüzde de tartışılan husus aşıların otizm ile ilgisi var mı? Sorusuna artık net olarak şunu söyleyebiliriz. Aşıların otizmle ilişkisi yok. Bunu konuda aileleri biz bilgilendiriyoruz. Aileler sıkıntı yaşayabiliyorlar." şeklinde konuştu.



Haber Tarihi : 16.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER