Sıfır Atık Çalıştayı Yapıldı

Üniversitemiz öncülüğünde Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi iş birliği ile Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci tarafından Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi.

 

Üniversitemiz Merkezî Amfi’de gerçekleştirilen programa Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, Teknoloji Fakültesi Dekanı Meltem Sarıoğlu Cebeci, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı İhsan Hubbezoğlu, Genel Sekreter Yardımcımız Alper Duran, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan Prof Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, “Sıfır Atık Projesi 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla başlatılmış olup ilk uygulamasını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde başlamıştır. Sıfır atık dendiği zaman atıkların kontrolü, değerlendirilmesi, geri kazanılması ve atıkların tekrar tekrar kullanılmasını daha doğrusu minimize edilmesini aklımıza getirmektedir. 2017 yılında Sıfır Atık Projesi başlatıldıktan sonra kurumlarımızın birçoğunda başta belediye olmak üzere valilikte, okullarda, hastanelerde ve birçok kuruluşta artık bu konu dikkat çekmeye ve başlatılmaya başlandı. Bugünkü çalıştayın amacı bu farkındalığı ortaya koymak. Bu farkındalık aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi. Sadece biz bunu Çevre Mühendisliği veya Çevre Mühendisliği Bölümü’nde eğitim alan öğrenciler açısından değerlendirmiyoruz. Artık Türkiye’nin ve dünyanın önem verdiği bir konu. Bildiğiniz üzere her geçen gün nüfusumuz artarken kaynaklarımız azalmakta ve öte yandan teknoloji hızla gelişmekte. Sanayileşmenin ve teknolojinin artması endüstriyel ve evsel atıkların günden güne daha da çok artmasına ve bu atıkların çevrede ekolojik dengeyi bozmasına neden olmaktadır.” dedi.

 

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın yaptığı konuşmada, “Son yıllarda çevre ile ilgili hassasiyetin arttığını görüyoruz. Bunun farklı sebepleri var; birinci boyutu çevre sağlığımızı doğrudan etkileyen bir faktördür. İkinci boyutu, bunun çok ciddi bir ekonomik değer olduğudur. Ülkemizde şehirlerin büyümesi ile beraber atıkların bertaraf edilmesinin ciddi bir probleme dönüştüğünü görüyoruz.” dedi.

 

Aydın, sözlerine Sivas Belediyesinde çevre ve atık dönüşümüne yönelik çalışmalardan bahsederek devam etti.

 

Son olarak Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, “Çevre bilincinin oluşmasını sadece sosyal sorumluluk projesi ve gönüllülük esaslı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu hepimizin mecburiyeti, hepimiz gerçekten bundan sorumluyuz. Bu bilincin oluşması gerekiyor. Sizlerin de inşallah bu bilincin daha da artması, bu sorumluluğu daha fazla insanların üstlenmesi için elinizden gelen her şeyi yapacağınıza inanıyorum.” dedi.

 

Daha sonra çalıştaya geçildi. Çalıştayda; Üniversitemiz, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü ile çevre danışmanlık şirketlerinin temsilcileri sunumlarını gerçekleştirdiler. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun ve öğretim elemanları hazırladıkları “Sıfır Atık” sunumlarını katılımcılar ile paylaştılar. Çalıştay soru-cevap bölümü ile devam etti.

 

Programın sonunda program moderatörü Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci çalıştaya katkı sağlayanlara ve katılımcılara Teşekkür Belgesi verdi.

 

 



Haber Tarihi : 25.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER