İlahiyat Dergimiz SCOPUS Veri Tabanı’nda

Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Marmara, İstanbul, Ankara, Erciyes ve Atatürk gibi birçok üniversitenin çıkardığı ilahiyat dergileri arasından, İlahiyat Fakültemizin 1996 yılından beri yayın hayatına devam eden “Cumhuriyet İlahiyat Dergisi”, A sınıfı SCOPUS indekse kabul edilerek ilahiyat alanında yayın yapan ilk Türkçe dergi oldu.

1970’den bugüne faaliyet gösteren, dünya çapında 195 milyon kullanıcısı olan, bilimsel araştırma dünyası hakkında kapsamlı bir görüş sunan, hakemli araştırma literatürünün dünyanın en büyük özet ve atıf veri tabanlarından biri olan SCOPUS’ta 5.000’den fazla uluslararası yayıncı, 22.000'den fazla kitap içeriği araştırmacılara sunuyor.

SCOPUS’un içerik seçimi ve danışma kurulu editörleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, dergiyi daha dışa dönük ve uluslararası bir yayın hâline getirmek için oldukça önemli adımlar attı ve yapılan başarılı çalışmalar sonucunda SCOPUS'a dâhil edildi. 

Böylelikle “Cumhuriyet İlahiyat Dergisi” atıf sayıları düşük kalan, yalnızca bölgesel önemi olan bir dergi olmaktan çıkarak uluslararası alanda çok daha geniş bir kitleye hitap etme fırsatını ve en yüksek araştırma standartlarını yakalamış oldu. 

Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin SCOPUS 'a dâhil edilmesi, uluslararası akademik camiada da umut verici bir adım olarak değerlendirildi.

Geçtiğimiz hafta sonunda; ülkemizde yayın hayatına devam eden ilahiyat dergilerinin editör ve yardımcılarının katılımı ile Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi, Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Merkezi (DİMER) ve Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin iş birliği ile dört oturum hâlinde “İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı” düzenlenmişti. 

Çalıştayın ardından Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin A sınıfı SCOPUS indekse kabul edilerek ilahiyat alanında yayın yapan ilk Türkçe dergi olması akademik camiada sevinçle karşılandı. Biz de emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
 



Haber Tarihi : 25.01.2018

AYLARA GÖRE HABERLER