Ramâzaniyyeler Edebiyatımızda Önemli Bir Yer Tutar

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız Cihannüma Derneği tarafından hazırlanan “Ramazan Meclisi: Ramazan’ın Ruhu” isimli programın konuğu oldu.

 

Programın editörlüğünü Erol Erdoğan yaparken programa Rektör Prof. Dr. Yıldız’ın yanı sıra Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de katıldı. Programda Rektör Yıldız edebiyatımızda Ramazan’ın yansımalarına ilişkin bilgiler aktardı.

 

Rektör Prof. Dr. Yıldız, Türk-İslam Edebiyatının Türklerin Müslüman olmasından itibaren başlayıp bugün de devam ettiğini ve Türklerin İslam’ı edebiyat, şiir aracılığıyla öğrendiğini belirterek, “Edebiyatımızda Ramazan’la ilgili büyük bir birikim oluşmuş. Örneğin Ramâzaniyye dediğimiz bir tür var. Ramazan’ın gelişiyle birlikte yaşanan sevinç, Ramazan’da yapılanlar, Ramazan’ın faziletleri, Kadir Gecesi, iftarlar, sahurlar… Bütün bunlar edebiyatımızda şairlerimiz tarafından dile getirilmiştir. İnsanlar bunları okuyup dinleyerek dinimiz hakkında çok şey öğrenmişlerdir.” şeklinde konuştu.

 

15’nci yüzyıldan itibaren Halk Edebiyatı formunda yazılan Ramazan manilerinin edebiyatımızda önemli bir yerinin olduğunu kaydeden Rektör Yıldız Yeni Türk Edebiyatında da Ramazan’a dair birçok eserin verildiğini anlattı.

 

Rektör Yıldız, “Edebiyatımız hayatın içinde olan bir edebiyattır. Dini konuları ele alan bir edebiyattır. Anadolu’da İslam bu edebiyatın tesiriyle yayılmıştır.” dedi.

 

Rektör Prof. Dr. Yıldız programın sonunda edebiyatımızdan Ramazan ayına dair örnekler verdi.
 



Haber Tarihi : 19.04.2022

AYLARA GÖRE HABERLER