Doktor Balıklar ve Çermikler Tanıtıldı

 Birçok doğal güzelliği içinde barındıran, yerli ve yabancı birçok kişinin şifa bulmak üzere geldiği Kangal Balıklı Kaplıcaları, Sıcak Çermik ve Soğuk Çermik 3. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi’nde tanıtıldı.

 

Doktor Balıklar ve Sıcak ve Soğuk Çermik’in tanıtıldığı oturuma Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Türkiye Sağlık Turizmi Gelişme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, il protokolü, sağlık ve termal turizm işletmecileri ile 5 kıtadan, 52 ülkeden çok sayıda turizm acentesi sahipleri katıldı.

 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özçelik, “Kaplıcaların önemli olan minerallerinden birisi de kükürttür. Kükürt deri hastalıklarında gerçekten de etkin bir rol oynar. Doza bağlı olarak peeling etkisi yapar. Keretoplastik yani bozulmuş olan deriyi düzeltici etkisini gösterir. Ama bu dozunun ve kalış sürecinin de ayarlanması gerekir. Yine bu minerallerden devam edersek selenyum çok önemli bir elementtir. Birçok enzimle beraber çalışır ve bozulmuş olan deri yapısını düzenleyici bir etkisi vardır. Ayrıca belirli dozlarda anti kanserojen etkisi vardır. Burada yine Kangal Balıklı Kaplıca’nın bir artısını da söylemek gerekir. Selenyum kaplıca tedavileri su ve güneşsiz olmaz. Güneş her şeyimizdir, bütün hastalıkları tedavi eder. Deri kanserleri açısından selenyumlu sularda böyle bir avantaj vardır. Antikanserojen özelliğinden dolayı selenyumlu suların bu özelliği biraz daha ön plana çıkmaktadır. Yine magnezyum özellikle deri yapısını düzenler. Bunlarında antikanserojen etkisi vardır. Yine kükürt’ün antiseptik özellikleri de vardır. Birtakım bakterilerin oluşmasını engeller. Kangaldaki bulunan kaplıca gerçekten güzel bir kaplıca merkezidir. Derinin nemlenmesi, selenyum, doğal ultra viole etkisi, grup tedavisinin psikolojik etkisi, sukuanların atılması, suyunda alttan kaynamasının özellikleriyle hastalar burada rahat tedavi olmaktadır. Kangal Balıklı Kaplıcası gerçekten çok özel bir yerdir. Her havuzdaki suyun ayrı bir kaynak olması, ortalama her havuza 50 litre/saniye suyun çıkması ve suyun sürekli temizlenmesi büyük bir şanstır.” dedi.

 

 

Su ile tedavinin tarihçesi ve Üniversitemizin Yıldızeli Fizik Tedavi Merkezi’nde yapılan tedavileri katılımcılara anlatan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sevil Ceyhan Doğan, “Klasik çağlarda su birçok hastalık için popüler bir tedavi olmuştur. Yunanlılar doğal kaynaklardan faydalanarak tatlı suda banyoyu tercih ederlerken, aynı zamanda deniz suyunu da banyolarda su terapisi olarak kullanmaktalardı.  Başlangıçta banyo özel hamamlar daha yüksek statüde olan insanlar tarafından kullanılırken daha sonra daha çok yaygınlaşmıştır. Ülkemiz coğrafi olarak yer altı kaynaklarından oldukça zengin bir bölgededir. Birçok şehrimizde birçok ilçesinde çok sayıda kaplıca bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden birisi de ilimizde bulunan Sıcak Çermik’tir. Bu bölgede bizimde bir fizik tedavi  merkezimiz bulunmaktadır. Buradaki su yaklaşık 45 ila 50 C derece. Bu mevsimsel değişiklik gösteriyor. Kaynak suyunda olan yüksek orandaki demir oksit var. (Halk arasında söyle bir söylentisi var, suyun içinde kükürt var. Aslında bu yanlış bir bilgi. Suyun içinde kükürt yok.) Su rengini demir oksitten alıyor.” dedi.

 

 

Fen Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mahir Yıldırım, Kangal Balıklı Kaplıca’da bulunan doktor balıkların çeşitleri hakkında bilgi vererek, zirvenin Kangal Balıklı Kaplıca’nın tedavi amaçlı olarak ulusal ve uluslararası sağlık turizmine kazandırılmasını dileyerek zirvenin hayırlı olmasını diledi.  Doktor Balıklar ve Sıcak ve Soğuk Çermik’in tanıtıldığı panel yerli ve yabancı konukların panelist öğretim üyelerine sordukları soruların cevaplanması ile sona erdi.

 

Programın değerlendirme toplantısında konuşan Turizm Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. H. Suavi Ahıpaşaoğlu ise Sıcak Çermik, Soğuk Çermik ve Kangal Balıklı Kaplıcaların sağlık turizmi alanında önemine vurgu yaparak ilimizde faaliyet gösteren turizm tesisleri ve turizm altyapısı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 



Haber Tarihi : 09.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER