Yok Olan Tarihi Üniversitemiz Canlandırıyor

MÖ 2 binli yıllarda Hititler tarafından inşa ettirildiği düşünülen, 1071 yılında Danışmentliler tarafından onarılan surlar 1400'lü yıllarda Timur'un orduları tarafından tamamen yıkılarak yok edildi. Surlarla ilgili günümüze ulaşan sadece, Fransız araştırmacı Albert Gabriel'in çizimleri oldu.

 

Rektörlüğümüz, Gabriel'in çizimlerinden yola çıkarak kaybolan tarihi yeniden canlandırmak için önemli bir çalışmaya imza attı. Üniversitemiz, Gabriel'in çizmiş olduğu Sivas Vilayet Haritası’ndan yola çıkarak kaybolan surları belli ölçekte küçülterek Hasbahçe Göleti’ni yeniden inşa ediyor. Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız'ın himayelerinde inşa edilen surlar tamamlandığında içine daha önce yapılmış ve kentin tarihini yansıtan eserlerinin minyatürü yerleştirilecek. Böylece canlanan tarih âdeta açık hava müzesine dönüştürülecek.

 

“Açık Hava Müzesine Dönüşecek” Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, surlar tamamlandığında âdeta açık hava müzesi hâline geleceğini belirterek, “Bu alanda daha önceden göletimizi açmıştık. Göletin etrafını düzenlemiştik. Gölete balıklar koymuştuk. Bir mesire alanı hâline getirmiştik. Rektörlük süreci öncesinde söz verdiğim bir şey vardı. Öğretim üyelerimizin öğrencilerimizin oturabilecekleri alanlar düşünüyorduk. Onu gerçekleştirdik. Orada yeni yaptığımız bir başka şey de oldu. Gabriel'in çizmiş olduğu Sivas'ın eski surlarının bulunduğu fotoğrafı aldık. Ona uygun belli ölçeklerde küçülterek bu surları yeniden yaptık. Gölet çevresinde mini Sivas ile ilgili eserlerin bazılarını yapmıştık. Toplamda 30'a yakın tarihî eseri surun içerisine yerleştireceğiz. Sanki açık hava müzesi gibi olacak. Tarihî Sivas'ı burada rahatlıkla görebileceğiz.” dedi.
 



Haber Tarihi : 04.06.2020

AYLARA GÖRE HABERLER