6. Ortopedi Ve Travmatoloji Hemşireliği Sempozyumu

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Hemşireleri Derneği İşbirliği ile “6. Ortopedi ve Travmatoloji Hemşireliği Sempozyumu” 26 Nisan 2019 tarihinde düzenlendi. 


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Prof. Dr. Behsan Önol Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, Sağlık Hizmetleri Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Hastanemiz Hemşirelik Hizmetleri yöneticisi Uzman Hemşire Gülseren Karabey katılımcılara teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Seyran Kılınç ise, “Bu tür toplantıları bölümümüz ve üniversitemiz adına oldukça değerli buluyorum. Aynı zamanda bu tür toplantıların bir ekip işi olarak yürüttüğümüz sağlık hizmetlerine katkılarının büyük olacağını düşünüyorum.” dedi.

Kılınç’ın ardından konuşma yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, günümüzde hemşirelik bakım uygulamaları, temel hemşirelik becerileri ile birlikte hemşirelik uygulama alanının bakım hizmeti verdiği hasta özelliklerinin de dikkate alınarak sunulması gerektiğini söyleyerek, “Ortopedi kliniğindeki hastaların sağlık sorunları daha görünür bir özellik taşımakta. Fiziksel bir sağlık sorunu olmakla birlikte hastanın birçok psiko-sosyal sorunu da yaşamasına neden olabilmekte. Kalıcı ya da geçici olarak hastanın beden imajını, benlik saygısını etkileyebilmekte. Bu özellikleri dikkate alarak bakım verme, psiko-sosyal bütünlük içerisinde hastanın gereksinimlerini karşılama zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.” diye ekledi. 

Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan konuşmasında, “Hemşirelik bizim en önemli konularımızdan bir tanesi. Sağlığın korunması sağlığın yükseltilmesi, hastanın bakımı ile ilgili çok önemli görevleri üstleniyorlar ama bunun yanı sıra sağlık politikalarının belirlenmesi, araştırma konularında da etkin bir rol oynamaya başladılar. Bu konuda ortopedi ve travmatoloji hemşireliği de önemli bir yer tutuyor. Bu tür toplantılarda mesleki beceri ve bilginin artırılması çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, “Hemşirelik bilimi 21’inci yüzyılda gerçekten yüzyılın değerlerine, prensiplerine uygun bir hızla bir ivme ile ilerliyor. Ülkemizde hemşirelik kendi bilimsel birikimini paylaşmak için 30’a yakın ulusal dergiye sahip bir bilim. Özel alanlar açısından baktığımızda akademideki yapılanmamız temelde 8 anabilim dalı üzerinden gerçekleşiyor ve çok sayıda da özel alan hemşireliklerimiz, özel dal hemşireliklerimiz var. Bildiğim kadarıyla bunların sayısı 20’yi aşmış durumda. Ortopedi ve travmatoloji hemşeriliği derneğimiz de özel alan hemşireliğine vurgu yapan ve bu anlamda çalışmalar yapan bir dernek. Bilgimizi çok artırıyoruz ama bence bunun daha da önemlisi oluşturduğumuz bilgiyi insanımıza sunmak.” diye belirtti.

Ortopedi Ve Travmatoloji Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayriye Ünlü, “Derneğimizin hedefi, ortopedi ve travmatoloji hemşirelerini geliştirmek, bakım standartlarını belirlemek, ortopedi ve travmatoloji hastalarına bilgi veren hemşirelerin bilgi düzeylerini artırmak ve klinik uygulamalarını geliştirerek mesleki gelişmelerini teşvik etmektir.” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hatice Tel Aydın sempozyumda bildiri sunanlara teşekkür belgesi ve plaket verdi.

Daha sonra ise sempozyuma geçildi. Sempozyumda “Total Kalça ve Diz Artroplastisinde Güncel Yaklaşımlar, Amputasyon ve Psikososyal Boyutu, Ampute Edilen Hasta Olgu Sunumu, Ortogeriatri Hemşireliği, Gelişimsel Kalça Displazisi ve Hemşirelik Bakımı, Skolyoz Cerrahisinde Hemşirelik Bakımı, Osteoartritte Ağrı Yönetimi ve Akuatik Egzersiz ve Ortopedi Hastalarında Ağrı Yönetimi ve Kanıta Dayalı Uygulamalar” konularına yer verildi.
 



Haber Tarihi : 02.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER