Anne Sütünün Önemi ve Emzirme

Uygulama ve Araştırma Hastanemizde , 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi’nde “Anne Sütünün Önemi ve Emzirme” etkinliği düzenlendi.

Programa; Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Başhekim Yardımcısı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Yıldız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gaffari Tunç, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ayça Kömürlüoğlu, sağlık çalışanları ile anne ve anne adayları katıldı.

Başhekim Yardımcısı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Yıldız, “Buradaki temel amacımız emzirme konusunda bir farkındalık oluşturmak dikkat çekmektir. Emzirme konusu anneler ve bebekler için çok hassas bir konudur. Anne karnında, ana rahminde süre gelen anne ile bebek arasındaki temasın doğum sonrası süreçte de çok ara verilmeden hızlıca devam ettirilmesini öneriyoruz. Bu durum anne ve bebeğin psikolojik ve duygusal bütünlük için önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda annenin sütü salgılaması ve sütün kaliteli olması açısından bu temas çok önemli, bunu geciktirmeden yapmaya çalışıyoruz. Doğumdan hemen sonra mümkünse bebeğin kordonunu kesmeden bebeği annenin kucağına vermek ten temasını sağlama gerekiyor. O esnada yeni doğan bebek içgüdüsel olarak memeyi arayarak emmeye başlıyor. Anne sütü neden önemli? Şöyle bir istatistik bilgi var elimizde: İlk altı ay anne sütü alamayan bebeklerde dünya genelinde yaklaşık 800 bin bebek ölümü meydana geliyor. Dünya genelinde bebekler anne sütünü alabilirse bu ölümlerin önüne geçmiş olacağız. Anne sütü ilk aşıdır. Anne sütünü almasıyla beraber çocuk hastalıklara karşı daha korunaklı bir hâle gelmektedir ve bağışıklık sistemleri daha güçlü bir hal almaktadır. Anne sütünü artırmak, kalitesini artırmak için bazı şeyler yapmanız gerekiyor. Bunlar annenin yeteri kadar sıvı alması (gün içinde yaklaşık olarak 2-3 litre sıvı alınması) gerekiyor. Bir diğer yapmanız gereken şey kaliteli bir uyku uyumanız. Beslenmenizde de dikkat ederseniz anne sütünüz kaliteli olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Anne sütünün önemine değinerek sözlerine başlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Gaffari Tunç, “Bebek beslenmesi bebeğin emzirilmesi demektir. İlk 6 ay anne sütü veririz. 6 ay anne sütünden başka hiçbir şey vermeyiz. Tabii anne sütü diyoruz ama her annemizin sütü gelmiyor. Bazı durumlarda az geliyor ve yetersiz kaldığı durumlar oluyor. Bu durumlarda onu desteklemek zorunda kalıyoruz. Bizim temel prensibimiz çocuğun sağlıklı gelişmesi ve annesinin sağlığını korumasıdır. Emzirmeyi başarabilirsek hem anneyi sağlığına kavuşturuyoruz hem de bebeği sağlığına kavuşturuyoruz. Bu sadece bebeğin beslenmesi ile ilgili bir şey değil. Yıllardır anne sütü araştırmalara konu oluyor. Bu zamana kadar yapılan araştırmalarda anne sütünde hiçbir zararlı maddeye rastlanılmamıştır.” dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayça Kömürlüoğlu ise, “İlk 6 ay sadece anne sütü. Anne sütünden başka hiçbir gıdaya gereksinim yoktur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre en 2 yaşına anne sütü verilmelidir. Bazı durumlarda üzüntü olabilir, stres olabilir, kaygı olabilir; anne sütü yetersiz kalıyor veya kesiliyor. Biz bu durumda anneye destek olarak bebeklere anne sütü verir hâle getirmeyi amaçlıyoruz. Hatta bebeği doğurmadığı, evlatlık aldığı zaman bile anne sütü verir hâle getiriyoruz. Anne sütü bizim için çok değerlidir. Bu yüzden Başhekimliğimizin de desteği yeni açılacak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanemizde Anne Sütü ve Emzirme Polikliniğimiz açıldığı zaman daha çok anneye ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Yenidoğan Yoğun Bakım ve Kadın Hastalıkları ve Doğum servislerindeki hemşire ve ebelere de “Anne Sütünün Önemi ve Emzirme” konulu seminer verildi.



Haber Tarihi : 08.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER