Üniversitemizde Yerli Malzemeler Kullanılarak Hafif ve Kurşun Geçirmez Zırh Plakası Üretildi

Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmaların ürüne dönüşerek yerli üretimin desteklenmesi amacıyla yapılan çalışmaların sonuçları alınmaya başlanıyor.
 
Bu kapsamda savunma sanayisinde kullanılmak üzere Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Çağatay Kırıklar'ın bitirme tezi kapsamında 9 ay süren çalışmanın sonunda "kurşun geçirmez zırh plakası" imal edildi.
 
Güvenlik güçlerince NATO standartlarında atış yapılarak ürün kalite denemesi gerçekleştirilen, 50 ve 100 metre mesafelerdeki atış talimlerinde kurşun geçirmediği tespit edilen zırh plakaların özellikle güvenlik güçlerinin kırsalda ve açık alanda görev yaptığı sırada saldırı karşında korunması amaçlanarak üretildiği ifade edilerek emsallerine göre daha hafif olan zırh plakasının, asker kıyafetlerinin içine yerleştirilerek giyilebilir hâle getirilmesi hedeflenmektedir.
 
Projenin danışmanı Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Seramik Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ali Özer yaptığı açıklamada, projenin yüksek lisans öğrencisi Çağatay Kırıklar'ın 4 yıl önceki başvurusuyla başladığını, güvenlik güçleri ve savunma sanayisi için kurşun geçirmez ve giyilebilir zırh plakası üretmeye karar verdiklerini belirterek, "Malzemelerin hafif, sert, ucuz maliyetli ve yerli olmasına dikkat ettik. Belirlediğimiz karışımlardan zırh plakası ürettik. Plakaların içerisinde sert seramikten takviye malzemesi var ve farklı pozisyonlarda konumlandırılmış durumda. Hem hafif malzemeyle çevrelendi hem de içerideki malzemenin de sertliğinden yararlanılarak atışlarda koruma gücü artırıldı." dedi.



Haber Tarihi : 27.08.2018

AYLARA GÖRE HABERLER