Yerli ve Millî Demiryolu Tekerleği Ultrasonik Muayene İstasyonu Projesi

Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emre Görgün, TÜBİTAK TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Desteği almaya hak kazandı.

 

Dr. Öğr. Üyesi Görgün'ün 2018 yılında 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında “Tam Otomatik Demiryolu Tekerleği ve Aksı Ultrasonik Muayene İstasyonu” başlıklı projesi TÜBİTAK TEYDEB'den 150 bin TL tutarında destek almış ve bu kapsamda Türkiye'de üretilen ilk demiryolu tekerleği ultrasonik muayene istasyonunun prototip üretimine başlanarak prototip Kasım 2019 tarihinde başarı ile üretilmişti.

 

Dr. Görgün bu projeyi başarı ile tamamlayarak bir sonraki destek aşamasına geçti. 

 

Dr. Öğr. Üyesi Görgün, "1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı" desteğini başarı ile tamamlanmasının ardından bir sonraki destek aşamasına geçen ve TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında önceki projesinin devamı niteliğinde olan "Demiryolu Tekerleği ve Aksı Tam Otomatik Ultrasonik Muayene İstasyonunun Geliştirilmesi" başlıklı bir diğer proje önerisi yine TEYDEB' den 3. aşama desteği kazandı.

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Görgün, “Önceleri isteğe bağlı olarak yapılan demiryolu tekerleklerinin tahribatsız muayenelerinin yasal olarak zorunlu hâle gelmesiyle birlikte ülkemizde de TCDD, imalat ve onarım yapan tüm demiryolu firmalarına bu muayeneleri yapabilen cihazları temin etmeleri gerekliliği ortaya çıktı. İstenen ayrıntılı muayeneler için piyasa değeri yaklaşık 3 milyon Euro olan bu muayene istasyonları şimdiye kadar yurt dışı tedarikçilerden ithal edilmekteydi.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Dr. Öğr. Üyesi Görgün, “2018 yılında TÜBİTAK desteği ile başlayan projede prototip imalatı için ilk adımlar atılmış ve 2019 yılında ise başarı ile tamamlanmıştır. Prototip imalatın geliştirilmesi ve saha tecrübeleri için 2020 yılında TUBİTAK Ar-Ge desteği verilen prototipi 2021 yılında sahalarda göreceğimizi belirterek, ilk yerli Tam Otomatik Demiryolu Tekerleği ve Aksı Ultrasonik Muayene İstasyonu olan bu muayene istasyonunun yurt dışı emsallerinden yaklaşık yirmi kat daha düşük maliyeti ile büyük katma değer yaratması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.
 



Haber Tarihi : 14.04.2020

AYLARA GÖRE HABERLER