1’inci Uluslararası Gerontoloji Kongresi Düzenlendi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Gerontoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 1’inci Uluslararası Gerontoloji Kongresi düzenlendi.

 

18-20 Mart 2022 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilen kongreye Türkiye dâhil 27 ülkeden birçok bilim insanı katıldı.

 

Kongrede bir konuşma gerçekleştiren Gerontoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Hastaoğlu, “Teknolojik gelişmeler ve sağlık koşullarındaki iyileşmelere paralel olarak doğuştan beklenen yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının hızla artmasına neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının devamında Dr. Öğr. Üyesi Hastaoğlu, “Bu süreçte yaşlılara yönelik sunulan hizmetlerde ve sosyal yapıda meydana gelen değişimlerle birlikte yaşlılık 21. yüzyılın en önemli olgularından biri olarak öne çıkmaya başlamıştır. Yaşlılık yalnızca biyolojik boyutu olan kronolojik yaş ile ilişkili bir süreç değildir. Buna ek olarak yaşlılık sosyal, psikolojik ve kültürel boyutları ile de ele alınması gereken evrensel bir olgudur.” dedi.  

 

Hastaoğlu, 2022 Mart TÜİK verilerine göre ülkemizde 65 ve üzeri yaştaki nüfusun 9,7 oranında olduğunu ve 2023 yılı öngörülerine göre bu oranın yüzde 10’un üzerine çıkması beklendiğini söyleyerek, “Kongreyi düzenleme konusunda desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alim Yıldız’a, Rektör Yardımcımız Sayın Prof.Dr. Hilmi Ataseven’e teşekkürlerimizi sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Kongrenin ilk gününde 17 konuşmacının yer aldığı 4 ayrı panel düzenlendi. 2’nci ve 3’üncü gün ise Türkiye dâhil 27 ülkeden bilim insanının katılımıyla 87 yabancı, 85 Türkçe olmak üzere 172 bildiriye paralel oturumlar ile yaşlılığın tüm boyutlarının konuşulduğu sözel bildiri oturumları gerçekleştirildi. 



Haber Tarihi : 24.03.2022

AYLARA GÖRE HABERLER