Üniversitemiz İlahiyat Dergisi, Web of Science (WoS) Emerging Sources Citation Index'e Kabul Edildi

Bilimsel çalışmalarıyla ülkemizin önde gelen üniversiteleri arasında yer almak ve ülkemizin bilimsel yetkinliğe sahip üniversiteleri arasında temsil etme gayesiyle çalışmalarına devam eden Üniversitemiz, bir çalışmasıyla daha adından söz ettirdi.


Bilimsel atıf indeksi olan Web of Science (WoS) Emerging Sources Citation Index'e 06/07/2017 tarihi itibarıyla imtiyaz sahipliğini İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan’ın, editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Demir’in yaptığı Üniversitemiz İlahiyat Dergisi 2016 yılı 20. cilt 1. sayısından itibaren kabul edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan, bu başarının hem Üniversitemiz hem de İlahiyat Fakültemiz adına gurur kaynağı olduğunu belirterek;  “Bizlere her daim destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a teşekkür ederiz. Onun verdiği destekle Üniversitemizin bilim dünyasına yaptığı katkı çoğaldı. Bizler Üniversitemizi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversiteleri arasına katmak için yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Doğan 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde yılda iki defa yayımlanan derginin ilk olarak 1996 yılında çıkarıldığını belirtti. Prof. Dr. Doğan dergide; Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, Mantık, İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dinî Musiki gibi çok sayıda bilim dalında makale yayınladığını söyledi.

Dergide üçte bir oranını geçmeyecek şekilde İngilizce ve Arapça yazılmış makalelere de yer verildiğini ifade eden Prof. Dr. Doğan, Temmuz 2017 itibarıyla 34 ulusal ve uluslararası indeksin dergiyi tarandığının altını çizdi.

Tarandığı indekslerin fazla olması sebebiyle dergiye ulaşan makale sayısının oldukça fazla olduğunu anlatan Prof. Dr. Doğan, dergiye http://dergipark.gov.tr/cuid adresinden ulaşılabileceğini söyledi.

ESCI indekste bugün itibarıyla, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerin fakülte dergilerini geride bırakan Cumhuriyet İlahiyat Dergisi ile Hitit İlahiyat Dergisi taranmaktadır.

ESCI nedir? ESCI, Clarivate Analytics (önceden Thomson Reuters) tarafından yayımlanan Web of Science (önceden Web of Knowledge) kapsamındaki bir bilimsel atıf indeksidir. Bu indeks; Science Citation Index Expanded (SCI-Expanded), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts & Humanities Citation Index (AHCI) gibi A sınıfı indekslerin bir alt basamağı olarak tanımlanabilir. SSCI ve AHCI gibi daha "üst seviye/A Sınıfı" indekslere girebilmek için öncelikle ESCI tarafından taranıyor olmak gerekmektedir. ESCI, güncellenen son Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği'nde de yerini almış olup, bu indekste taranan dergilerde yayımlanan yazılar daha fazla puan getirir hâle gelmiştir. ESCI kapsamında yer alan dergilerde yayımlanan makalelerin Akademik Teşvik Yönetmeliği'ne göre "uluslararası makale" kategorisinde etki oranı % 35'tir.
 



Haber Tarihi : 19.07.2017

AYLARA GÖRE HABERLER