Sağlık Çalışanlarına Öfke Kontrolü Konferansı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gelişim ve İnovasyon Kulübü tarafından “Sağlık Çalışanlarında Öfke Kontrolü” konulu konferans düzenlendi.

 

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Funda Evcili, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Başkanı ve kulüp danışman hocası Doç. Dr. Ümit Muhammet Koçyiğit, konuşmacı Psikolog Gamze Er, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Psikolog Gamze Er, “Öfkeyle ilgili bir tanım yapacak olursa aslında öfke 4 temel duygudan bir tanesi. Zihnimiz modern bir hayata adapte olmaya çalışıyor. Atalarımızdan gelen genetik kodlarımız var. Eskiden avcılık yapılan dönemlerde insanlar kendini korumaya yönelik olarak agresif davranışlar sergiler ve karşı atağa geçerler. İşte burada gördüğümüz bu duygu öfkedir. Bu durum günümüz modern dünyasında kabul edilebilir bir davranış değil. Beynimiz bu durumu modern hayata uyarlamaya çalışıyor. Bunun içinde bir adaptasyon süreci gerekiyor. Dolayısıyla öfkeyi yeni hayata adapte edebilmek için çaba göstermemiz gerekiyor. Öfke yönetimi biraz beceriyi de gerektiren bir durum. Bunun öncesinde öfke yönetimine gelene kadar iletişim becerilerimi de geliştirmem gerekiyor. Bir hasta düşünelim, rutin bir kontrole gidiyor. Normalde hiçbir şeyi yok ama ya bir hastalığım çıkarsa diye kaygılanıyor ve endişe duyuyor. Bu durum hastanın agresif durumunu tetikleyebilir.” dedi.

 

Psikolog Er konuşmasının devamında, “Sağlık personelinin iletişim becerilerinin iyi olması gerekiyor. İnsanların gözüne bakmadan cevaplar veriyorsanız, kapalı uçlu sorular soruyorsanız ve net cevaplar vermiyorsanız iletişiminiz kısıtlıysa, bu durum da hasta zaten endişeli ve kaygılı siz ise onun kaygısını daha da arttırıyorsunuz. Aslında hem işiniz çok zor hem de çok kolay. Bilmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi karşı tarafın psikolojisi nasıl ve ben o psikolojiyi nasıl yönetmeliyim. Öfke problemi çeken kişilerde gördüğümüz davranışlardan bahsedecek olursak; agresifleşmek, yüz kızarması, vücudun gerginleşmesi, nabız artışı, titreme, yumruk sıkma, dişleri sıkma ve madde kullanma isteği. Öfke kontrol edilmediğinde saldırgan, tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline sahiptir. Kavga, şiddet ve terör ifade edilemeyen öfke duygularının birer sonucudur Şiddet; saldırganlık içeren, öfkenin kontrolsüz olarak ortaya çıktığı bir davranış biçimidir. Öfke, bir taraftan bizi bir problem olduğu konusunda uyarırken diğer taraftan da kendini koruma adına saldırganlık eğilimini harekete geçirir. Öfkeli tepki vermek bizleri zayıf, kaybeden ve üzülen birine dönüştürür. Hasta bir şey sorduğunda durumu anlayıp anlamadığınızı da karşı tarafa hissettirmeniz gerekiyor. Psikolojide aynalama denilen bir teknik var. Yani siz bana ne yansıtırsanız ben de size onu yansıtırım. Eğer siz hastaların size olumlu şeyler yansıtmasını istiyorsanız o zaman hastalara açıklayıcı ve olumlu şekilde yaklaşmalısınız.” ifadelerini kullandı.

 

Konferansın ardından program Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Funda Evcili’nin Gamze Er’e teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.

 



Haber Tarihi : 31.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER