Elektrikte Tasarrufun Püf Noktaları

Prof. Dr. Ahmet Fertelli elektriğin en ucuz olduğu zaman diliminin 22.00-06.00 saatleri arası olduğunu ve elektrikli ev aletlerinin bu saatler arasında kullanıldığında tasarruf sağlanacağını söyledi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Fertelli elektrik tasarrufuna yönelik açıklamalarda bulundu.

 

En Pahalı Zaman Dilimi 17.00 ila 22.00 Saatleri Arası

 

Elektrik faturalandırmalarında tek zamanlı ve çok zamanlı olmak üzere iki farklı tarife uygulandığını, meskenlerde 3 zaman dilimine bölündüğünü ve her dilim için ayrı elektrik fiyatı uygulandığını belirten Prof. Dr. Fertelli, “06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.” dedi.

 

Puant zaman diliminde çamaşır, bulaşık, kurutma makinesi gibi elektronik ev aletlerinin çok fazla kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Fertelli, “Az önce söylediğim bu iki farklı tarife alternatifi kullanıcılar tarafından fazla bilinmiyor. Aboneler mutlaka faturalarında yer alan tüketim değerlerini incelemeli, tüketimlerini daha çok gece zaman diliminde gerçekleştirenler ile tüketimlerinin belirli bir kısmını puant ve gündüz döneminden üç zamanlı tarifenin en avantajlı dönemi olan gece dönemine kaydırabilecek olanlar üç zamanlı tarifeyi tercih ederek önemli oranda tasarruf edebilirler.” şeklinde konuştu.

 

Yüzde 14’e Kadar Tasarruf Edilebilir

 

Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Fertelli, “500 kWh’ın üstünde tüketimi bulunan aboneler üç zamanlı tarifeye geçip, elektrik tüketimlerinin bir bölümünü gece döneminde gerçekleştirebilirlerse, elektriği puant dönemine göre yüzde 65 ucuza kullanarak toplam tüketim değerlerine bağlı olarak faturalarını yüzde 8 – yüzde 14 arasında azaltabilir.” cümlelerini kullandı.



Haber Tarihi : 08.02.2022

AYLARA GÖRE HABERLER