8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili Kulübü, Sosyal Hizmet Kulübü ve PİSKOSS Kulübü tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı” düzenlendi.

 

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vehbi Ünal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Programda Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İshak Aydemir “Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Merkezi”, Doç. Dr. Bekir Zengin “Kadın Hareketlerinden Feminizme”, Doç. Dr. M. Burak Gönültaş “Kadına Yönelik Şiddette Koruyucu Yaklaşımlar” konuları hakkında bilgi verirken, Dr. Öğr. Üyesi Meryem Berrin Bulut ise “Tüm Yönleriyle Kadın Cinayetleri” isimli kitabın tanıtımını yaptı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasından sonra programa geçildi.

 

Kürsüye ilk olarak gelen Prof. Dr. İshak Aydemir, Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Merkezi konusuyla ilgili sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aydemir, “Şiddet Önleme Merkezleri Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Türkiye’de başlatmış olduğu şiddeti önleme ve izlemeye yönelik bir merkezdir. Aslında ideal bir amaç ile yola çıkılmıştır. Ülkemizde kadına yönelik şiddete ne kadar yüksek düzeylerde ortaya çıktığını göreceksiniz. Özellikle son yıllarda aile içi şiddet, kadın ve çocuklara yönelik şiddet artıyor. Şiddet uygulayan kişilerin özellikleri, düşük benlik algısına sahip olan insanlar, psikotik bozukluklar, anti sosyal kişilik, engellenmeye karşı tolerans düşüklüğü, dürtü kontrolünün zayıf olması, alkol ve madde bağımlılığı, şiddetin sık görüldüğü bir ortamda yetişmiş olma, sık terk edilme, aşırı düzeyde kıskançlık gibi özelliklerdir. Ülkemizde şiddete yönelik bazı yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bunlar; Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM), Sağlık Bakanlığı Acil Servis Şiddet Mağduru Formu Doldurma, Beyaz Kod, 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanun.” dedi.

Doç. Dr. M. Miraç Gönültaş, “Kadına Yönelik Şiddette Koruyucu Yaklaşımlar” konusuyla ilgili bilgiler aktardı. Doç. Dr. Gönültaş, “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin Marifetname kitabını karıştırırken şunu fark ettim; yaklaşık kırk maddelik bir kadın hakkı yazmış. Bir erkek evleneceği zaman evlenmeden önce bu kırk maddeyi okumuş, “kadın hakları nedir veya kadınlar ne bekler, kadınlara nasıl davranılması gerekir?” bunu öğrendikten sonra evlenmesine izin verilmiş. Kadın cinayetlerinin arttığını hocalarım da belirtti. Kadın cinayetlerini diğer cinayetlerden farklılaştıran bir durum var mı? Yaygınlık olarak baktığımızda düşük vakalar. Ama ben şuna eğildim; daha çok şiddetle başlayan cinayet vakaları ne oluyor da bunlar cinayete dönüşüyor?” ifadelerini kullandı.

 

Doç. Dr. Bekir Zengin ise “Kadın Hareketlerinden Feminizme” başlıklı sunumunda kadın hareketlerinin tarihçesine değinerek, “Kadın hakları sadece 20’nci yüzyılda tartışılan bir konu değil. Özellikle Avrupa’da 15, 16 ve 17’nci yüzyılda… Hümanizma ile, akılcılıkla birlikte kadın hakları da dezenfekte edilmeye başlandı. İlk ele alınan konular; kadına karşı şiddet, tecavüz, cinsel şiddet. Görüldüğü üzere 15’inci yüzyıldan 20’nci yüzyıla hiçbir şey değişmez.” şeklinde konuştu.

 

Dr. Öğr. Üyesi Meryem Berrin Bulut ise Tüm Yönleriyle Kadın Cinayetleri isimli kitabın tanıtımını yaptılar.

 

Program katılımcılara belge verilmesiyle sona erdi.
 



Haber Tarihi : 13.03.2020

AYLARA GÖRE HABERLER