Sivas Geleceğine SCÜ’den Büyük Katkı

 

‘Sivas Atlası’nda çalışmalarıyla yer alan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri Sivas’ın sahip olduğu potansiyeli ortaya koymasında önemli rol oynadılar.

 

Sivas Valiliğinin himayelerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi işbirliği ve Sivas Belediyesinin destekleriyle hazırlanan, geçtiğimiz günlerde Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Atlasın koordinatörlük görevini yürüten SCÜ Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak ve İbrahim Yasak’ın katıldığı toplantıyla Sivas Atlası tanıtılmıştı.

 

Atlas, Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak tarafından 2019 yılı Mayıs ayında Sivas Valisi Salih Ayhan’a teklif edilmiş ve 15 Ekim 2019 tarihinde imzalanan bir protokolle Sivas Atlas’ını oluşturma çalışmalarına başlanmıştı. 

 

Ülkemizin kültürel ve tarihi açıdan birikimi oldukça köklü şehirlerinden olan Sivas’ın son 10 yıl başta olmak üzere her yönden bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmesi neticesinde; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden 43 akademisyenin, şehirden de 6 araştırmacı-kamu kurum yetkilisi olmak üzere toplam 49 ismin bir araya geldiği toplam 486 sayfalık önemli bir eser ortaya çıktı.

 

Farklı alanlardaki çok sayıda akademisyen tarafından Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilmiş bir il atlası olması bakımından çok büyük önem taşıyan Atlas, iller için de bir örnek model oluşturabilmesinin yolunu açmış oldu. Akademisyen ve araştırmacılarla birlikte illerin kültür, sanat elçileri ve kamu kurum/kuruluş yetkilileri bir arada ilgili tarafların yaşadıkları ve hemşerisi oldukları kentin birer bileşeni olduklarının farkına varmaları sağlanabilecek. 

 

Atlas’ta; Sivas ilinin Yerleşim, Doğal Ortam, Tarih, Sanat ve Kültür, Nüfus ve Göç, Sosyo-Ekonomik Özellikler, Maden ve Enerji Kaynakları, Tarım ve Hayvancılık, Üretim ve Endüstri, İletişim, Turizm, Spor, Kent Yaşamı, Siyaset ve Temsil ve Gelecekte Sivas olmak üzere 14 ana başlıkta var olan il potansiyeli, coğrafyaya bağlı verilerle analiz edilip sorgulanarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımı kullanılarak karar vericilere sağlıklı bir durum analizi imkanı ortaya kondu.

 

1000 adet basılan Atlas, sivasatlasi.cumhuriyet.edu.tr adresinde yer alacak ve basılı esere ulaşamayan tüm araştırmacı ve meraklılar için ulaşılabilir olması sağlanacak. Daha sonraki yıllarda eserin İngilizceye çevrilmesi ve Sivas’a gelen turistlerin faydalanabilmesi için turizm rehberi şeklinde tasarlanıp basılması da planlanıyor.
 



Haber Tarihi : 18.05.2021

AYLARA GÖRE HABERLER