Vakıf Medeniyeti ve Kudüs Adlı Panel Düzenlendi

Üniversitemizin ev sahipliğinde Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Kültür Merkezimizde “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” adlı panel düzenlendi.

 

Programa Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, İl Müdürleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Bu yıl 8- 14 Mayıs tarihlerinde 34.sünü düzenlediğimiz Vakıf Haftamızı teşriflerinizden dolayı teşekkür ederim. Vakıflar tarih boyunca din, dil, ırk, farkı düşünmeden, hiçbir canlı ayrımı düşünmeden herkese gönül veren, sevgi sunan fertler arasında onurlu bir yardımlaşma ve dayanışma yoluyla hayırdan hayrata, hayrattan hayata bir köprü olarak görev yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Vakıf, İslam’ın getirdiği bir kurumdur. Peygamber Efendimiz kendisine hediye edilen fedek arazisini vakıf etmesiyle bu kurum başlamıştır. Selçuklular döneminde kurumsal hâle gelen bu yapı Osmanlılarda tamamen kendisini göstermiş ve günümüze kadar gelmiştir. Bir müddet kesintiye uğrasa da son 15- 20 yıldır tekrar vakıflar tarihî hüviyetine geri dönmüştür. Biraz önce sergide de gezdik, örneğin 1950’li yıllarda Sivas Ulu Camisi’nin ne hâle geldiğini gördük ve daha kötü fotoğraflarını da görmüştüm. Şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye’nin genelinde bütün eserleri tekrar restore ediyor, onarıyor ve insanların hizmetine sunuyorlar. Tabii bu vakıfları yapanların bir gayesi vardır, insanlığa hizmet etmek. Ve onlar da bir şeyden yola çıkmışlardır, kim hayırlı bir yol açarsa hayır ona da yazılır, kötü yol açana da kötülükler yazılır. Biz bundan dolayı ecdadı vakıf kuran sadece padişahlar, vezirler değil sıradan insanların da vakıflar kurduğunu görüyoruz. Şehrimizde de daha önce kurulmuş vakıflar var. Bu insanları rahmetle anıyorum.” dedi.

Son olarak konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın ise, “ Öyle bir medeniyetin devamıyız ki bırakın insanları, yaşayan her türlü canlının hayatından kendini sorumlu tutan bir inanca mensubuz. Kendini sorumlu tutan bir yönetim anlayışına mensubuz. Hiç tanımadığınız, bilmediğiniz hatta sizin inancınıza da mensup olmayan insanların konaklaması için hanlar yaptırmışız. Sadece şehirlere değil, yol güzergâhları da bugün Türkiye’yi ve hatta Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti yerleri arasında olan yerleri gezdiğiniz zaman dağın başında hanlar olduğunu görürüsünüz, merak edersiniz bu yapının burada ne işi var ama o dönemde bizim ecdadımız o güzergâhı kullanan insanımızın ihtiyacını düşünmüş. Yoksul dul yetim insanlara çocuklara hizmet edecek aş evleri ve benzeri yapılar yaptırmışız. Bizim ecdadımızın bize bıraktığı anlayış dünyada hâkim olsa emin olun ki dünya çok daha huzurlu olur.” dedi.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panel Başkanlığını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç konuşmasında, “Vakıf deyince nedense aklımıza sadece cami geliyor fakat vakıf her alanda etkindir. Ecdadımız birçok alanda vakıflar kurmuştur. Vakıf sadece devasa binalar yapmak değil, sadece padişahlar veya vezirler vakıf yapar diye bir anlayış yoktur. Vakıf her alanda vardır ve tarihimiz bunun en güzel örneğidir.” dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erdal Eser, “Peygamber Efendimiz döneminde yapılan yapıların daha çok kerpiç yapılardan yapıldığını o döneme ait yapıların Kur’an-ı Kerim’de belirtilen şekilde inşa edilmesi ve güneye yapılan bazı odalar Hz. Peygamber’in eşine ait olduğunu ifade ederek. sadece yapılan odalar mescidi yaparken kullanılan malzemelerin benzeri ile yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Abdullah Kaya ise konuşmasında, “Büyük Selçuklu dönemlerinde yapılan bu yapıların büyük bir çoğunluğu bu vakıf yapılarının daha yaygın hâle getirilmesini sağlamıştır. Bu dönemde yapılan yapılar daha çok devlet hükümdarlarına veya devlet büyüklerine ithafen yapılmıştır. Selçuklu döneminde ilk hastane şeklinde yapılan darüşşifayı Nizami Mülk İstanbul’da inşa ettirmiş, bu dönemde birçok darüşşifa ve medrese yaptırılmıştır.” dedi.

Program sonrası protokol üyeleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen tarihî eserlerin bulunduğu fotoğraf sergisini gezdi.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch SRT

 



Haber Tarihi : 08.05.2017

AYLARA GÖRE HABERLER