Hasta Hakları ve Sorumlulukları ile Covid-19 Yeni Varyant Omicron Konulu Bilgilendirme Yapıldı

Yıldızeli İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Gülce Kırdar ve Ebe Duygu Çulbasan tarafından "Hasta Hakları ve Sorumlulukları" ve "Covid-19 Yeni Varyantı: Omicron" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

 

Sağlık hizmetinden yararlanan bireylerin, yasalar, anayasa, milletlerarası antlaşmalar ile devlet tarafından korunması üstlenilmiş hakların hasta hakları olarak tanımlandığını belirten Ebe Duygu Çulbasan, hasta haklarının tarihi, hasta hakları ve sorumlulukları, hasta hakları ihlal nedenleri,  hasta hakları uygulamaları, hasta hakları ile ilgili kuralların toplum içinde öğrenilmesi, benimsenmesi ve davranış olarak  eyleme dönüştürülmesi konularında bilgi verdi. 

 

Programın ikinci oturumunda Dr. Gülce Kırdar tarafından "Covid-19 Yeni Varyantı :Omicron" hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

Dr. Kırdar, “COVID-19 salgını, aşı çalışmaları ve koruyucu tedbirlere rağmen etkinliğini ve gündemdeki yerini korumaya devam etmektedir. COVID-19’un genetik değişimler ve mutasyonlar geçirerek yeni özellikler kazanmasıyla ortaya çıkan alt türlerine varyant adı verilir. Salgının ortaya çıktığı günden bu yana gelişen mutasyonlarla birlikte, çok sayıda COVID-19 varyantı tanımlanmış ve özelliklerine göre sağlık uygulamaları çeşitlendirilmiştir. Bu varyantlardan en son belirleneni ise Omicron varyantıdır.Omicron varyantının hücreye girmesinin daha kolay olabildiğini ancak Güney Afrika'dan gelen verilere göre hastalığın çok ağır seyretmemektedir.” Dedi.

 

Ayrıca aşılamanın önemine değinen Dr. Kırdar, diğer varyantlarda olduğu gibi ister inaktif ya da m-RNa aşısı olsun hatırlatma dozlarının son aşıdan 3 ay geçmesi halinde uygulanabileceği konusunda bilgilendirmede bulundu.

 

 Programın sonunda Dr. Kırdar ve Ebe Çulbasan, öğrencilerden gelen soruları yanıtladılar. 
 



Haber Tarihi : 16.12.2021

AYLARA GÖRE HABERLER