Rektör Yıldız Ege Üniversitesinde Panele Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Süleyman Çelebi ve Mevlid Geleneğimiz” konulu panele katıldı.

 

Cumhurbaşkanlığı tarafından Süleyman Çelebi’nin vefatının 600’üncü yıl dönümünde UNESCO’nun 2022 yılını “Süleyman Çelebi Yılı” olarak anma ve kutlama yılı olarak belirlendi. Bu kapsamda Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü EÜ Birgivi İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Siyer-i Nebî ve İslâm Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tahsin Koçyiğit’in yaptığı panele konuşmacı olarak Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Kemikli yer aldı.

 

Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Mevlid’in Anadolu halkına İslam’ı öğrettiğini aktararak, “13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Türk dilinde herhangi bir fıkıh veya tefsir kitabı bulunmuyor. Söz konusu süreçte Arapça bilmeyen Anadolu halkı, İslam’ı çeşitli manzumeler sayesinde öğreniyor. Mevlid de bir manzume olarak dinlendiği için yayılıyor. Mevlid’in yazımından önceki tarihsel süreçte ise Yunus Emre’yle oluşan bir din dili kavramından söz etmek mümkün. Süleyman Çelebi’nin de büyük katkılar sunduğu din dili kavramı, Türklerin Müslüman olduktan sonra kurmuş oldukları edebiyat lügatini kapsıyor. Mevlid’in çeşitli yerlerinde bulunan Kur’an-ı Kerim ayetleri, Hz. Muhammed’in hadislerine atıf ve fıkhi bilgiler; oluşturulan din dili kavramıyla topluma aktarılabiliyor” diye konuştu.

 

Program, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’ın plaket takdimiyle sona erdi.



Haber Tarihi : 02.12.2022

AYLARA GÖRE HABERLER