Vali Ayhan ‘Sivas ve Üniversite Tanıtım Günleri’nde Öğrencilerle Buluştu

Rektörlüğümüz tarafından her eğitim-öğretim yılı başında birinci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen “Sivas ve Üniversite Tanıtım Günleri” dolayısıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Valimiz Salih Ayhan’ın katılımıyla program düzenlendi.

 

Tanıtım etkinliğine Valimiz Ayhan’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, İİBF Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlarken programın açış konuşmasını Dekan Prof. Dr. Adem Doğan yaptı.

 

Prof. Dr. Doğan konuşmasının başında fakültede yer alan bölümler, toplam öğrenci sayısı gibi bilgiler aktarırken bu yıl fakülteye 634 yeni öğrencinin geldiğini anlattı.

 

Prof. Dr. Doğan, “Mekân bilinci önemlidir. Yaşadığınız şehrin, okuduğunuz üniversite ve fakültenin güzelliklerine vâkıf olursanız daha huzurlu ve başarılı olursunuz. O nedenle en az 4 yılınızı geçireceğiniz bu Sultanşehrin güzelliklerini tanımaya çalışınız. Sivas’ı anlatan Sivaslı yazarların kitaplarını okumadan, Divriği Ulu Cami, Gök Medrese gibi mimari şaheserlerimizi görmeden ve bu eserleri meydana getiren dünya görüşünü anlamadan mezun olmayınız.” dedi.

 

Dekan Prof. Dr. Doğan’ın konuşmasının ardından Vali Ayhan’ın söyleşine geçildi.

 

Vali Ayhan konuşmasına mesleki deneyimlerini anlatarak başladı. Üniversitenin evrensel bilginin kaynağı olduğunu söyleyen Ayhan, “ Sivas Kongresi’nin 100. Yılında Sivas’ta Valilik makamında olmak çok onur verici.” diye konuştu.

 

Sivas’ın geçmişten günümüze Anadolu’nun kilit şehirlerinden biri olduğunu belirten Ayhan, “Cumhurbaşkanımızın çok güzel bir söz vardır: Sivas Selçukluların kalbi, Osmanlıların vicdanı, Cumhuriyet’in aklıdır. Selçukluların kalbi derken ilim, irfan merkezi. İç Anadolu’ya en büyük eserleri Selçuklular bırakmıştır. Selçukluların 4 önemli şehri vardır. Erzurum, Sivas, Konya ve Kayseri’dir. Bunların içerisinde Sivas en önemli şehirdir. Osmanlının vicdanı derken de üretken, etrafını koruyan kollayan, bağrına basan şehir. Cumhuriyetin aklı derken de Atatürk’e 108 gün ev sahipliği yapmış, Cumhuriyet’e giden yolda Sivas bir kilometre mihenk taşıdır. Burada ulusal kararların alındığı bir şehirdir.” ifadelerini kullandı.

 

Sadece diploma almanın artık bir değer taşımadığını, üniversite eğitim ve öğretiminin sosyal, kültürel etkinliklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Ayhan şunları kaydetti:

 

“Sivas’ta yaşamayın, Sivas’ı yaşayın. Bu şehrin sosyal, kültürel bütün etkinliklerine şehrin yönetimiyle, şehrin sosyal hayatıyla, şehrin siyasi hayatıyla iştigal etmeniz sosyal bilimci olmanız hasebiyle önem arz etmektedir. Üniversiteler evrensel bilginin kaynağı. Kişi kendine bir şey katmazsa, sosyal, kültürel anlamda kendini yetiştirmezse, şehri yaşamazsa kişinin sadece diploma notuyla ayakta durması mümkün değil.”

 

Programın sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Vali Salih Ayhan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan’a 'Milli Mücadelede Sivas-108 Gün' adlı kitabı hediye etti.

 



Haber Tarihi : 10.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER