SCÜ Akademisyeni, “COST Aksiyonu”na Dahil Oldu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, “COST Aksiyonu”na dahil oldu.

 

COST Aksiyonları, bilim ve teknolojide Avrupa işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş olan, ulusal- uluslararası kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlayan ortak projeler olup, araştırmacıların belirli bir konu çerçevesinde işbirliği yapmaları ve deneyim paylaşmaları için platform oluştuyor. Bu bilimsel konu başlıklarına “aksiyon” deniyor. Aksiyonlar, benzer çalışmalar yapan araştırmacıları bir araya getirmektedir. Aksiyonlara atanacak araştırmacıların seçimi her ülkenin ilgili mercii tarafından gerçekleştiriliyor. Bu görev Türkiye’de TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmektedir. Bir COST Aksiyonu, araştırmacıları seçtikleri bir konuyu 4 yıl boyunca araştırmak üzere bir araya getiren disiplinler arası bir araştırma ağıdır.

 

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Daştan “COST Projeleri kapsamında dahil olduğum proje “CA18101 - SOURDOugh biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bioprocesses” çalışmasıdır. Bu proje kapsamında yeni, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda ve biyoproseslere yönelik biyoteknoloji ağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.” dedi.

 

Sözlerine devam eden Daştan, “Bu proje ekibinde, mayalar ve laktik asit bakterileri başta olmak üzere doğal fermentasyon süreçleriyle ürün geliştirilmesi, mikroorganizmaların insanlar için faydalı yeni ürünlerin geliştirilmesinde kullanılması ve aynı zamanda istenmeyen mikrobiyotanın çoğalmasını engellemeye yönelik pek çok alanda çalışmalar yapan araştırma grupları bulunmaktadır. Sürdürülebilir tahıl üretiminden fermantasyon süreçlerinin kullanımına ve yan ürünlerin döngüsel ekonomide değerlendirilmesine kadar, sürdürülebilir bir tarımı teşvik etmeyi ve genetik çeşitliliği korumayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda çiftçilere yeni iş fırsatları geliştirmeye katkıda bulunmak da hedeflenmektedir. Dolayısıyla proje nitelikleri ülkemiz ve dünya için gıda ve çevre gündemi ile uyumlu önemli bir proje aksiyonudur.” şeklinde konuştu.

 

Akademisyenimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.



Haber Tarihi : 30.12.2022

AYLARA GÖRE HABERLER