15 Ekim Beyaz Baston ve Görme Engelliler Farkındalık Günü Programı Düzenlendi

Üniversitemiz Engelliler Birimi (CENGEL) tarafından “15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü” dolayısıyla etkinlik düzenlendi.


Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa CENGEL Koordinatörü ve Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vehbi Ünal, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.


Programda konuşan Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Kulübü Başkanı Ahmet Türk, “Beyaz baston engellilerin bağımsızlaşmasının ve kendilerine güvenmenin sembolüdür. Bu konudaki bilinç ve hassasiyetin, daha da artmasını temenni eder, sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu engelsiz bir gelecek dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.” dedi.


Beyaz Bastonun ne zaman keşfedildiği ve Beyaz Baston isminin ne şekilde verildiği hakkında bilgi veren görme engelli tarih öğretmeni Selman Devecioğlu, “James Biggs adında bir fotoğrafçı geçirdiği kaza sebebiyle kör oldu. Evinin bulunduğu çevredeki trafik yoğunluğundan tedirgin olan James Biggs, sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu 1921 beyaza boyadı ve 1935 yılında da beyaz bastonu görme engelliler kullanmaya başladı.” ifadelerini kullandı.


Yayaların ve sürücülerin görme engelliler ile karşılaştığında ne yapması gerektiklerine dikkat çekmesi için ’15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü’nün çeşitli etkinliklerle kutlandığını ifade eden görme engelli öğretmen Hayri Yılmaz ise, “Bir görme engellinin elinde beyaz baston gördüğümüzde araç sürücüsü isek neler yapmalıyız, yaya isek ne yapmalıyız, bunlar aklımıza gelebiliyorsa bastonun rengi, biçimi falan önemli değildir. Bu tür şeylere dikkat çekebilmek için bugün biz de bu konularda dilimizin döndüğünce bunları anlatıyoruz.” dedi.


Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Yasin Kızıl konuşmasında, engellilerin engelsiz insanlardan hiçbir farkının olmadığına vurgu yaparak, “Özellikle engelli bireylere farklı bir kişi gibi bakmanın bir mantığının olmadığını düşünüyorum. Bizler de sizler gibi birer insanız. Sadece eksiğimiz bizim görmüyor olmamız, başkasının duymuyor olması, başka birinin kolunun veya ayağının olmaması. Fiziki eksiklikler olabiliyor ama inanın kendi alanlarında fırsat verildiğinde neleri başaracağını Selman ve Hayri Hocalarımızdan görüyoruz.” şeklinde konuştu.


Program sonunda konuşan programa CENGEL Koordinatörü ve Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, “Sevgili öğrenciler bugün burada benim için çok değerli üç misafiri konuk ettik. Onlara biraz yardımcı olursanız ben çok mutlu olurum. Onlar da telefon kullanıyorlar, bilgisayar kullanıyorlar. Ben Türkoloji 2. Sınıfta okuyan öğrencileri tebrik ediyorum. Yasın kardeşimiz engelli öğrenci temsilcisidir Yasin’e sahip çıkıyorlar.” dedi.


Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.



Haber Tarihi : 16.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER