SCÜ’de 14’üncü Sivas Uluslararası Geleneksel Âşıklar Bayramı Etkinliği

14’üncü Sivas Uluslararası Geleneksel Âşıklar Bayramı çerçevesinde düzenlenen konserlerin ilki Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde (SCÜ) gerçekleştirildi.

 

İki Devlet-Tek Millet Çatal Yürek Tek Bilek temasıyla, SCÜ ile Sivas Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği (SİFAHOD) tarafından ortaklaşa düzenlenen konsere SCÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, SİFAHOD Başkanı Ahmet Ayık, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, Sivaslı ve Azerbaycanlı âşıklar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Konserde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kılıç kültürü kuşaktan kuşağa aktarmada sözlü geleneğin çok öneminin olduğunu belirterek, “Bu noktada şairlerimizin ve halk ozanlarımızın çok büyük bir fonksiyon icra ettiğiniz biliyoruz. Çünkü halk ozanlarımızın sözleri sadece insanları eğlendirmek için söylenen sözler değil. Onlar aynı zamanda bizim kültürümüzü, örfümüzü, tarihimizi, sevincimizi, acılarımızı kuşaktan kuşağa aktarıyorlar.” dedi. 

 

SCÜ’nün Azerbaycan’la yaptığı ortak faaliyetlere de değinen Rektör Yardımcısı, “İki devlet tek bir millet diye hep söylüyoruz ama çeşitli faaliyetler gerçekleştirmemiz lazım. Üniversite olarak Rektörümüzün gayretleriyle son iki sene içerisinde pek çok adım attık. Mesela, Bakü’de Nesîmî Sempozyumu yaptık. Şehrimizde de Kadı Burhanettin Sempozyumu gerçekleştirdik, o sempozyuma da Azerbaycan’dan öğretim üyesi arkadaşlarımız geldi.” 

 

Karabağ şehitlerinin çocuklarını üniversitemizde okutmak için bir takım teşebbüste bulunduk” diyen Prof. Dr. Kılıç, “3-4 ay önce Bakü’ye gitmiştik, çeşitli televizyon kanallarında da program yaptık. Ben bu ortak faaliyetlerin artarak devam etmesini diliyorum, bu şölenin hepimiz için faydalı olmasını temenni ediyorum. Sözün ustaları buradalar. Kendilerine teşekkür ediyorum.” cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kılıç’ın ardından program Sivaslı ve Azerbaycanlı şair ve ozanların şiirleriyle, türküleriyle devam etti. Yabancı uyruklu öğrencilerin de programa katıldıkları gözlendi.
 



Haber Tarihi : 05.11.2021

AYLARA GÖRE HABERLER