Sivas'ta Heyecanlandıran Keşif: 'Türkiye’de İlk”


Sivas'ta; ceylan, antilop ve ata ait olduğu tahmin edilen hayvan ayak izi fosilleri bulundu. 

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Mesci, Sivas’ın 17 kilometre güneyinde yer alan Budaklı Köyü yakınlarında milyonlarca yıl önce yaşamış hayvanlara ait ayak izi fosilleri bulduklarını belirtti.

 

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Erkman ve Prof. Dr. Şakir Önder Kurt ile yürüttükleri çalışmayı tamamladıklarını aktaran Mesci, "Ayak izleri Sivas’ın güneybatısında geniş alanlarda yüzeyleyen ve günümüzden 23 ila 33 milyon yıl öncesini ait olup, oligosen döneminde oluşmuş kayaçlar içerisindeki tabaka yüzeylerinde belirlenmiştir. Oligosen için bu bulgunun Türkiye’de ilk olduğunu belirtebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye’de İlk Olduğunu Belirtebiliriz"

 

Doç. Dr. Mesci, ayak izlerini nehir kenarlarındaki yumuşak ve ıslak zemin üzerinde gezinen hayvanların bıraktığını ve bunu izleyen sedimantolojik süreçlerle örtülüp kayaç hâline dönüşmesi ve bugüne kadar korunması sonucu izlerin gerçekleştiğini belirterek,"Ayak izleri çok net olmamasına karşın biri küçük, diğeri orta büyüklükte. Olasılıkla ceylan ve antiloptan oluşan çift toynaklı ve muhtemelen orta büyüklükte tek toynaklı küçük boyutlu at grupları tarafından bırakılmış. Ayak izlerinin bir kısmının hayvanların tek olarak belirli doğrultuda yürümeleri sonucu, bir kısmının ise sürü hâlinde hareket etmeleri sonucu bırakıldığı dikkati çekmektedir. Oligosen için bu bulgunun Türkiye’de ilk olduğunu belirtebiliriz. Oligosen biyokronolojisine katkı sağlaması ve Anadolu’nun geçmişteki ekosistemlerinin anlaşılması açısından bilimsel anlamda önemli olduğunu vurgulayabiliriz." dedi.



Haber Tarihi : 14.09.2020

AYLARA GÖRE HABERLER