3’üncü Seminer Günleri: Organik Kimya ve İlaçlar

Sağlık Bilimleri Fakültemiz tarafından düzenlenen 3’üncü Seminer Günlerinde ikinci haftada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Doç. Dr. Hayreddin Gezegen’in konuşmacı olduğu Organik Kimya ve İlaçlar konulu seminer verildi.


Seminere Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Organik Kimya ve İlaçlar konusu üzerine bilgi veren Doç. Dr. Hayrettin Gezegen, “Organik kimya karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini taşıyan kimyanın alt dallarından biridir.” dedi.


Gezegen konuşmasını “Modern dünyada organik kimyanın yansımalarını nerdeyse her alanda görüyoruz. Örneğin; giyindiğimiz elbiseler, boyama için kullanılan boyalar nerdeyse bunların birçoğu organik moleküllerden oluşuyor. Yine ziraat alanına baktığımız zaman tarım alanında bitkilerimizi korumak için kullandıklarımız tamamen organik moleküllerden oluşan ilaçlardır. Gıda sektörüne baktığımızda gıda boya maddeleri de yine organik moleküllerden oluşmakta. Elektroniğe baktığımızda günümüzde kullandığımız cep telefonları ve evimizde ki televizyonlar organik ürüne dâhildir. Temizlik ve kozmetik sektöründe de kullandığımız pek çok materyal yine organik bileşiklerden oluşuyor. Son olarak ilaç artık günümüzde sağlığımızı korumak ve tedavi amaçla kullandığımız en büyük faktör bu da tamamen organik bileşiklerden mevcut.” diyerek sürdürdü.


İlaçların eczanelere gelene kadar geçtikleri sürece bakmak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Gezegen, tarih öncesi dönemlerde ve yazılı kayıtların olduğu dönemlerden beri insanların bitkilerle haşır neşir olduğunu anlattı.


Bitkiler büyümeleri ve gelişimleri sırasında çok çeşitli organik bileşikler ürettiğini belirten Gezegen, “Bitkilerin hayatını sürdürebilmesi için Primer Metabolit dediğimiz protein sentezi veya besin olarak şeker üretimi bunlar primer metabolit olarak adlandırılıyor. İkinci olarak bitkilerin hayatta kalması için şart olamayan sekonder metabolit dediğimiz ikinci ürünlerde sentezleyebiliyorlar. Bu ürünlerin çoğunlukla böceklerin kendilerine çekebilmek için veya kendilerine zarar verebilecek mikroorganizmadan korunabilmek için yüksek ultraviyole ışıklardan kedilerini koruyabilmek için savunma mekanizması olarak sentez ettikleri çeşitli birleşikler.” ifadelerini kullandı.



Haber Tarihi : 02.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER