2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi

Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında 2’nci Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi düzenlendi.


Geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen, ilimizde yer alan turizm işletmelerinin çocuklar için güvenli, şiddetten uzak, çevreye saygılı, sosyalleşme ihtiyacına cevap verebilen yerler olabilmesi için güncel gelişmelerin ele alındığı kongrenin bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye Sivas Valimiz Salih Ayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, “Geçtiğimiz yıl önemli bir konu üzerinde durmaya çalışmıştık. Aşağı yukarı 2 yıldan beri hep ‘çocuk dostu kent’ kavramı üzerinde durmaya çalışıyorum. Bir başka önerim de dünya üzerinde çocuk dostu kentler var ama çocuk dostu kayak merkezi henüz yok. Biz, Yıldız Dağı Kış Turizm Merkezimizi çocuk dostu kayak merkezi hâline getirebilirsek o konuda da dünyada bir ilki başarmış oluruz diye geçtiğimiz yıl kararı alınmıştı. Bunların üzerinde umuyorum ki bundan sonraki periyotta durulacaktır. Aynı zamanda dünya üzerinde yine yayılan dalga ile çocuk dostu kentler oluşturulması söz konusu. Bu yönde bir trend var, birçok yerde çalışmalar var.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşmasında turizmin kendi içinde çeşitlendiğine vurgu yaparak, “Onlardan bir tanesi de geçen yıl üniversitemizde ilki yapılan ‘çocuk dostu turizm’. İnsanlar bir yerlere tatile giderken elbette oranın güvenirliliğine bakıyorlar. Çocuklar için güvenilir midir? Çocuklarına yönelik bir program var mıdır? Bunlara da oldukça dikkat ediyorlar. Bu açıdan yapılan sempozyum önemli. Geçen yıl alınan kararlarda olduğu gibi bu sene alınacak kararlarla da turizmin çeşitliliği ve çocuk dostu turizmin gelişimi yönünde mutlaka gelişmeler olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Valimiz Salih Ayhan, “Bütün çalışmalarımızın özünde, merkezinde çocuklarımızın olması gerekmektedir. Turizmde de ciddi manada çocuklarımıza odaklı planlar yapılmalı. Bugün turizm şirketleri yaptıkları planlamalarda dikkat ederseniz tüm reklamları, vurgulamaları, ana temaları çocuklarımız üzerinde. Çocuk mutlu olursa aile mutludur, aile mutlu olduğu zaman da o tatil çok anlamlı, çok planlı, düzgün, mutlu bir şekilde biter diye düşünüyorum. Sivasımız bu manada bu tür etkinliklerle de kongreler şehri olarak ve çocuklarımızı da bunun içerisine karatarak, daha iyi bir konuma gelecek.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kongreye geçildi. 6 davetli konuşmacının sunumu ve 26 bildiri sunumu olarak toplam 36 bildiri sunulduğu kongrede, “Çocuk Dostu Turizm ve Dünya Barışı, Çocuk Dostu Turizm İşletmelerinin Kriterlerinin Belirlenmesi, Çocuk Dostu Otellerde Beslenme, Çocuk Dostu Kentler” vb. konular 6 oturumda gerçekleştirildi.

Kongrenin sonuç bildirgesinde, “Bu kongrenin öncelikli amacı, çocuk dostu, çocuk haklarına saygılı, güvenilir bir turizm anlayışının güçlendirilmesi ve turizmde çocuğa yönelik şiddet ve sömürünün önlenmesi konusunda farkındalık yaratarak disiplinler arası bilimsel çalışmaların önünün açılmasıdır. Bu bağlamda kongremizin yansımalarının politika yapıcıların turizmde çocuk hakları ve çocuğa karşı şiddetin önlenmesi konusuna daha fazla eğilmelerine yol açacağını düşünüyoruz.” ifadelerine yer verildi.
 



Haber Tarihi : 30.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER