Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız'ın “Kıbrıs Barış Harekatı” nın 45’inci Yıl Dönümü Mesajı

       


Bundan tam 45 yıl önce 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Rumların mezalimine karşı Yavru Vatan Kıbrıs’a askerî müdahale yapmak durumunda kalmıştır. Türkiye'nin Ada’ya müdahale ederek Kıbrıs Türklerinin varlığını ve güvenliğini teminat altına alması, tarihimizin birkaç yüzyıllık seyri dikkate alındığında, son derece mühim bir hadisedir.


1571 yılından bu yana Türk yurdu olan Kıbrıs’ta Rumlar tarafından yüzlerce masum ve sivil Kıbrıslı Türk, insanlık dışı yöntemler ve işkencelerle katledildi. Bu duruma ülkemizin sessiz kalması elbette düşünülemezdi. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin soydaşlarımızı korumak, emniyetlerini sağlamak ve akan kanı durdurmak için icra ettiği bu harekât, zorlu şartlarda gerçekleştirdiği önemli bir başarı olarak tarihteki yerini almıştır. Türk askerinin Yavru Vatan’a müdahalesiyle bu katliam bitirilmiştir. Biliyoruz ki; Ada'nın Türk hâkimiyetinde olduğu yıllarda huzur ve barış içinde yaşarken, İngiliz hâkimiyeti ve ardından Rumların işgali neticesinde yaşanan tüm huzursuzlukların, çatışmaların, savaşların yegâne nedeni Kıbrıs Rumları ile Yunanistan'ın adayı Yunan hegemonyası altına sokma hayalleridir.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ciddi bir ekonomik potansiyele sahiptir. Tarımı, sanayisi, ticareti, turizmi her geçen gün gelişiyor. Atılacak sağlam adımlar ve yapılacak atılımlarla KKTC’nin refah seviyesini çok daha yukarılara çekmek mümkün olacaktır. Ülkemiz ile iş birliği olan bir KKTC’yi istemeyenler çeşitli oyunlarla hem ülkemizin hem de KKTC’nin önünü kesmek istemektedirler. Bunun en büyük örneği Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yaptığı hidrokarbon sismik arama ve sondaj çalışmalara engel olunmak istenmesidir. Ülkemiz kararlılıkla siyasi, sosyal ve ekonomik alanda faaliyetlerini sürdürecek ve KKTC’nin yanında olmaya devam edecektirBu duygu ve düşüncelerle, Kıbrıs Barış Harekâtının 45. yılı vesilesiyle Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı candan kutluyor, barış harekâtında canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, kahraman gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutluyorum.


Prof. Dr. Alim Yıldız - Rektör


       



Haber Tarihi : 20.07.2019

AYLARA GÖRE HABERLER