Ulusal İlahiyat Alan İndeksi Kurma Görevi Üniversitemizin

Üniversitemiz bilimsel alanda yaptığı çalışmaların karşılığını almaya devam ediyor. Bilimsel hayata yaptığı katkıyı artırmak amacıyla birçok çalışma yürüten Üniversitemize anlamlı bir görev verildi.

Dinî Araştırmalar Veri Tabanı (www.davet.org.tr) ve Ulusal İlahiyat Alan İndeksi kurulum çalışmaları devam ediyor.

2 Haziran 2017 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği uyarınca "Dinî Araştırmalar Veri Tabanı" ve "Ulusal İlahiyat Alan İndeksi" kurma görevi, Üniversitemiz Dinî İlimler Merkezi’ne (DİMER) verildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, bu başarının hem Üniversitemiz hem de İlahiyat Fakültemiz adına gurur kaynağı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Doğan açıklamasının devamında, “Bizlere her daim destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a teşekkür ederiz. Onun verdiği destekle Üniversitemizin bilim dünyasına yaptığı katkı çoğaldı. Bizler Üniversitemizi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversiteleri arasına katmak için yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.


Dini Araştırmalar Veri Tabanı ve Ulusal İlahiyat Alan İndeksi Genel Özelikleri;

1.1. Hakem değerlendirmesinden geçmiş olan ilahiyat alanına ait tüm Türkçe makaleleri kapsaması hedeflenen Dinî Araştırmalar Veri Tabanı (www.davet.org.tr), online olarak internet üzerinden hizmet verecek şekilde geliştirilecektir.

1.2. Veri Tabanı, indekse dâhil edilen dergiler hakkında bilgi içerecek, dergilerin sayılarına ve sayılarda yer alan makalelere bibliyografik verileri ile birlikte tam metin erişim sağlayacak bir atıf indeksi olarak kurgulanacaktır. Bu sayede dergilerin etki faktörü/impact factor (IF) ve veri tabanında yer alan makalelere, yine veri tabanında yer alan diğer makalelerden yapılan atıf sayısı (AS) hesaplanabilecektir.

1.3. İnternet kullanıcıları, online olarak hizmet verecek uygulama üzerinde, basit ve gelişmiş arama gerçekleştirebilecek, arama sonuçlarını listeleyebilecek, arama sonuçlarından seçtikleri sonuçları bilgisayarına indirebilecek veya e-posta ile kendilerine iletilmesini sağlayabilecektir.

1.4. Veri tabanına kullanıcı olarak kaydolanlar ile veri tabanı yöneticileri tarafından kaydedilenler, kullanıcı ara yüzünde basit ve gelişmiş arama gerçekleştirebilecek, arama sonuçlarını listeleyebilecek, arama sonuçlarından seçtikleri sonuçları kullanıcı sayfalarına kaydedebilecek, bilgisayarlarına indirebilecek veya e-posta ile kendilerine iletilmesini sağlayabileceklerdir.

1.5. Veri tabanına kayıtlı yazarın veri tabanında yer alan çalışmasına atıf yapıldığında sistem otomatik mesaj ile yazarı bilgilendirecektir.

1.6. Veri tabanı, sisteme kayıtlı yazarlar, yazar kurumları/üniversiteleri, dergiler ve makale odaklı istatistiki bilgiler de içerecektir. Bu kapsamda yazarların sisteme kayıtlı makaleleri ve bu makalelerin görüntülenme, indirilme ve atıf oranları; kurum bazında o kuruma kayıtlı yazar sayısı, kurum personelinin toplam makale sayısı ve toplam atıf alma oranı; dergi bazında içerdiği toplam makale sayısı ile makalelerin görüntülenme, indirilme ve atıf alma bilgisi görüntülenebilecektir.

1.7. Tahmini veri büyüklüğü: Veri tabanının kurulum aşamasında en az 150 dergi ve bunlara ait makale verilerini içermesi planlanmaktadır. Tahminî kurulum hacmi, 150 dergi, yılda her biri en 4 sayı, her sayıda en az 10 makale, her makale en az 30 sayfa, her bir derginin en az 20 yıllık cilt/sayı/makale arşivi olduğu varsayılacaktır. 20 yıllık arşiv sisteme girildiğinde sistemde 150 dergiye ait 12.000 sayı, makalelere ait 120.000 metadata verisi/pdf dosya ve 3.600.000 sayfa veri büyüklüğü oluşacaktır. 1.8. Veri tabanı arama-bulma hızı: Veri tabanına 150 derginin 20 yıllık arşivi girildiğinde 120.000 makale metadatası ve 3.600.000 sayfalık makale metni içinde hızlı şekilde veri arama ve kullanıcılara sunma imkânı sağlanacaktır.



Haber Tarihi : 26.07.2017

AYLARA GÖRE HABERLER