1’inci Uluslararası Ebelik Kongresi Başladı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 1’inci Uluslararası Ebelik Kongresi başladı.

 

Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Ebeler Derneği, International Confederation of Midwives, European Midwives Association ve Laktasyon Derneğinin destekleriyle 9-10 Mayıs 2022 tarihleri arasında 2 gün süreyle devam edecek olan kongre açılış programıyla başladı.

 

SCÜ Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda hibrit olarak gerçekleştirilen açılış programına SCÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, İl Sağlık Müdürü Dr. Selçuk Moğulkoç, Sivas Valisi Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın eşi Emine Yıldız, İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay’ın eşi Nebahat Akçay, SCÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

 

Kongrede bir konuşma gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ataseven salgından dolayı 2 yıldır kongre, sempozyum, çalıştay gibi etkinliklerin yüz yüze gerçekleştirilemediğini belirterek, “Ebelerimiz ülkemizin en ücra köşelerine kadar giden kılcal damarlarımız gibi adeta. Ebelerimizin gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları sağlık alanında güçlü olmamızın en önemli adımlarından biridir. Cumhurbaşkanlığımızın ve Sağlık Bakanlığının sıfır bebek ve sıfır anne ölümü hedefi var. Devlet kademelerimiz bu politikayı önemsiyor ve bizler de bu konuda iyi bir eğitim vermek durumundayız.” dedi. 

 

Sağlık Bilimleri Fakültesinin 15 yıllık bir fakülte olduğunu söyleyen Ataseven fakültenin başarılı çalışmalara imza attığını, bu çalışmalardan biri olan kongrede ebelik süreçlerinin bilimsel anlamda kanıtlarla tartışılmasının önemli olduğunu vurguladı.

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Moğulkoç sağlık çalışanlarının salgın dönemde özverili bir şekilde çalıştığını söyledi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın da ebelik mesleğinin tarihsel gelişiminden söz ederek ebelerin etkinliğinin artırılmasına yönelik politikaların sağlıklı toplumların ve ailelerin oluşmasına önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.

 

Kongre Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Büşra Cesur ise SCÜ Rektörlüğü ve diğer paydaşlarla birlikte çeşitli çalışmalar yaptıklarını, 2022 yılında da bu faaliyetlere devam edeceklerini belirterek anne ve yenidoğan sağlığını iyileştirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ebe liderliğindeki bakımın sürekliliğinin önemine değindi.

 

Kongre konuşmaların ardından gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

 



Haber Tarihi : 09.05.2022

AYLARA GÖRE HABERLER