“Kudüs'e Evrensel Bakış Çalıştayı” Düzenlendi

Dünya Müslüman Âlimler Birliği, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Üniversitemiz tarafından “Kudüs'e Evrensel Bakış Çalıştayı” düzenlendi.

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen çalıştaya, Valimiz Davut Gül, Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Üniversitemiz Rektörü ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Kudüs ve Mescid-i Aksa Komitesi Başkanı, Yardım ve Kalkınma Örgütleri Federasyonu Genel Sekreteri Ahmed El-Umeri, Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali El Karadağı ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Durmuş Arslan, Kur'an-ı Kerim tilavet etti.

Programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Kudüs'ün İslam âlemindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye'nin, İslam coğrafyası için güçlü olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yıldız, "Türkiye, mazlum coğrafya için, Kudüs için güçlü olmak durumundadır. Ne hazindir ki bundan 2 bin yıl önce dinleri yasaklanan ve yurtlarından kovulan İsrailliler, aynısını Filistinli kardeşlerimize yapmaya devam ediyorlar. Filistin'de yapılan zulüm ve haksızlık, yarım asırdır devam etmektedir. İsrail, yaptığı zulmün farkında ve o kadar korkuyor ki 14 yaşındaki çocuğun tutuklandığında etrafında 25'e yakın İsrail askeri var. Bugün Filistinlilere yaptıklarının bir gün onlara dönmesinden korkuyorlar. 2012 yılında İsrailli askere kafa tutan ve bu yüzden ‘Hanzala Cesaret Ödülü’ne layık görülen 16 yaşındaki Ahed et-Temimi, dünyanın gözü önünde gözaltına alınıyor ve hâlâ nerede olduğu bilinmiyor. Down sendromlu bir insanı gözaltına alacak kadar çirkinleşiyorlar. İslam âlemini derinden sarsan bu adaletsizlik son bulmadıkça coğrafyamızın huzura kavuşması da mümkün değildir. Alınan Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen hâlâ tiyatro oynanmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi dünyamızda üstünlerin hukukunun geçerli olduğu küresel bir sistem var." dedi.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu konuşmasında “Bizler dünya Müslüman Alimler Birliği ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanlığı olarak 19-23 Aralık 2017’de Pakistan’da “İslam Hukuku ve Yükseköğretim” isimli küresel bir çalıştay yapacaktık. Fakat küresel emperyalizmin önemli projelerinden olan İslam Dünyasının batıya asimile etme projelerinden Filistin topraklarında zulmün en üst seviye de Kudüs’ü başkent yapma çalışmasına reaksiyon göstererek çok değerli dostum Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Prof. Dr. Ali El Karadağı ile işbirliği yaparak uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı- Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız hocamla da istişarelerimiz sonunda, hızlı bir şekilde bu küresel önemli çalıştayı Anadolu’nun kalbi olan, Anadolu’nun hissiyatını tüm Dünyaya anlatacak Sivas’ta yapmaya karar verdik.  Anadolu demek; Türkiye demek, İslam dünyasının önderliği, rehberliğidir. Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti İslam’a hizmette sınır tanımayan bir ulus olmuştur. Böyle de devam etmektedir.
Biz İslam dünyasını, Kudüs’ü önemsiyoruz. Kudüs Türk halkının, Türk milletinin, İslam dünyasının onuru ve şerefidir. Biz bunu korumaya devam edeceğiz.
Bizler Osmanlı İmparatorluğu’nun mirası üzerinde yeni bir devlet yeni bir devlet, imparatorluk kurma çabası içerisinde değiliz. Bizler Osmanlı İmparatorluğunun birlikte yaşama kültürünü hayata geçirmek istiyoruz. Osmanlı İmparatorluğunun İslam dünyasında yarattığı kardeşlik ruhu ve İslam şuurunu yaşatmak istiyoruz.”dedi.

Kudüs ve Mescid-i Aksa Komitesi Başkanı El-Umeri ise konuşmasında, "Selahaddin Eyyübi Kudüs'ü fethetti ve özgürlüğüne kavuşturdu. Oranın mücahitleri, Kur'an-ı Kerim'i bilen gençler ve kadınlardı. Mescid-i Aksa'nın önemi Kur'an'dan gelmektedir. Müjdeler veririm size ey iman edenler, ey Türkiyeliler; büyük ve cesur komutanınız, başkanınız İsrail Başkanı'na 'Sizler çocukları öldürdüğünüz için teröristsiniz' demişti. İsrail, bu sizin terörist olduğunuzun göstergesidir." dedi.

Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Karadağı da Türkiye'de olmaktan duyduğu mutluluğu ve memnuniyeti dile getirerek, "Hepimiz, bir umut içindeyiz. Çok mutluyuz ve umutluyuz. İnşallah, büyük bir zafer kazanacağız; çünkü bu ümmet uyandı. Uykusundan uyandı. İnşallah, bir neticeye varılacaktır. Kudüs, bizim dinimizin bir bölümüdür. Mescid-i Aksa temel bir bölümdür. Biz, onu gece ve gündüz vakitlerinde tilavet ederiz" diye konuştu.

Birinci oturumda birinci oturumun başkanlığını Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Konuşmacılar ise eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kudüs Vakfı Müdürü Dr. Sâmî el-Advânî, ve Uluslararası Kudüs Gençlik Birliği Başkanı Tarık eş-Şâyî oldu.

 

Birinci oturumun tamamlanmasının ardından Üniversitemiz Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimince hazırlanan Kudüs konulu VTR, izleyenleri duygulandırdı ve büyük beğeni topladı.

İkinci oturumun başkanlığını ise Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür yaptı. Konuşmacılar ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Ali Aykıt, Ümmetin Vakfı Müsteşarı Dr. Semîr Saîd, Birliğin Mütevelli heyeti üyesi ve yurt dışındaki Filistin Âlimler heyeti başkanı Dr. Nevâf et- Tekrûrî oldu.

İki oturumun tamamlanmasından sonra hazırlanan “Kudüs’e Evrensel Bakış Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” imzalanarak tüm katılımcıların huzurunda Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu tarafından okundu.     

 KUDÜS' EVRENSEL BAKIŞ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.                                                                  

                                         

 

 



Haber Tarihi : 25.12.2017

AYLARA GÖRE HABERLER