1’inci Uluslararası Kanser Günleri Başladı

Çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri kansere çözüm üretmek amacıyla Üniversitemiz tarafından “1’inci Uluslararası Kanser Günleri” gerçekleştiriliyor.


Dünyada ölümcül hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan kanserle ilgili Rektörlüğümüzün himayesinde Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven başkanlığında başlatılan Kanser Günleri, ülkemizin sağlık alanında yapacağı çalışmalara katkı sağlayacak ve araştırmacılar için bilgi, birikim, deneyim sunarken, yeni teknolojilerin takibi konusunda da geniş bir saha oluşturmayı hedefliyor.


Kanser Günleri’nin açılış programı Üniversitemiz 4 Eylül Kültür Merkezi Keykâvus Salonu’nda gerçekleştirilirken açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven, il protokolü, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, dekanlar, müdürler, şehrimizden, şehir dışından ve yurt dışından akademisyenler ile öğrenciler katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan açılışta konuşan Prof. Dr. Ataseven, dünyada 9,5 milyon insanın kanserden öldüğünü, Türkiye’de ise her yıl 160 bin yeni kanser vakasına rastlandığını anlattı.


Prof. Dr. Hilmi Ataseven kanserle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, “Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da son yıllarda ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Kanseri önleme, teşhis ve tedavi hizmetlerinin multidisipliner bir çalışmayı gerektirdiğini düşündüğümüzden, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın öncülüğünde, bireysel olarak bu alanda çalışma yapan bilim adamlarını bir araya getirecek bir takım oluşturduk. Bu takımı oluştururken; bireysel bilgi, beceri ve deneyimleri birleştirmeyi, bireysel ve kurumsal iş birliğini güçlendirmeyi, sosyal ilişkileri geliştirmeyi, böylece daha güzel ve kapsamlı çalışmalar ortaya çıkarmayı hedeflerdik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Aslında bu kongre de takım çalışmamızın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.” dedi.


Ataseven, kongrenin 3 gün süreceğini, Tıp, Eczacılık, Mühendislik, Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler alanında birçok araştırmacının Kanser Günleri’ne katkı sunduğunu söylerken, başta Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ederek sözlerini bitirdi.


Prof. Dr. Ataseven’in ardından konuşma gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, “Bugün burada üç gün boyunca ele alacağımız kanser gerçekten de illet bir hastalıktır. Hemen hepimizin etrafında çevresinde yakınında bu hastalığa yakalanan insanlar var. Dünya genelinde her yıl 9 milyon insan kanserden dolayı hayatını kaybediyor. Bu hastalığın önlemini almaz isek on yıl sonra her yıl 14 milyon insan kanserden ölmüş olacak. Tıp dünyasında bugün üzerinde en çok çalışma yapılan hastalık kanserdir. Tıp dünyası var gücüyle kanser noktasında çalışıyor. Ayrıca Sivas güzel bir şehir, sizleri burada ağırlama bizim için bir onurdur.” diye konuştu.


Açılışta Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız da bir konuşma yaptı. Rektörümüz konuşmasında, üniversitelerin iki görevinin bulunduğunu, bunların eğitim vermek ve araştırma yapmak olduğunu söyledi.


Rektörümüz Yıldız, “Türkiye’de son zamanlarda makaleler çıkıyor. Tabii bu bizim adımıza çok güzel fakat artık Türkiye makaleler çöplüğüne döndü. Yaptığımız bu çalışmalardan ve makalelerden somut bir şeyler elde etmemiz, ürüne dönüştürmemiz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.


Çalışmaların eskiden bireysel olarak yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Yıldız göreve geldikleri zaman Prof. Dr. Hilmi Ataseven’i kanser gibi çalışmaları yürütmesi için görevlendirdiklerini vurguladı.


Sivas’ın eskiden bu yana ilim ve kültür şehri olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız şunları kaydetti:


“Hâlâ ayakta duran medreselerimize baktığımızda hemen hemen bütün alanlarda eğitimler verilmiş, araştırmalar yapılmıştır. Biz de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak buna katkıda bulunmak için uğraşıyoruz. Derler ki; bir şehri kılıç ile fetih edebilirsiniz ama kalem ile tutamıyorsanız o şehir çabucak elinizden gider. Bilim insanlarımızın da görev yaptıkları şehri mamur etmeleri gerekir, bunun içinde bilimsel çalışmalar gerekmektedir.”


Toplu fotoğraf çekiminin ardından Kanser Günleri sunumlarla devam etti.



Haber Tarihi : 20.09.2019

AYLARA GÖRE HABERLER