Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak Konferansı

Üniversitemizde “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak” isimli konferans gerçekleştirildi.  Türk Dünyasında önemli bir yeri olan Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatının, düşüncesinin, eserlerinin anlatıldığı konferansta şiirlerine de yer verildi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Yekbaş, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Üniversitemiz tanıtım filmi gösterimi yapıldı.

 

Daha sonra Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak” isimli söyleşisine geçildi.

 

Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi’nin Türklerin İslamlaşmasındaki rolüne ve Anadolu ile Balkanların Müslüman olmasında yaptığı katkılara değindi.

 

Hoca Ahmet Yesevi’nin  “zaman” kavramına ayrı bir önem verdiğini ve zamanını bu kapsamda üçe ayırarak birinci bölümde ibadet ettiğini, ikinci bölümde ilimle hemhâl olduğunu, üçüncü bölümde de geçimini sağladığını anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sözleri günümüze kadar gelen büyüklerimizi yetiştiren Hoca Ahmet Yesevi, bir taraftan da kum saatinin taneleri aşağı doğru süzülürken zamanı iyi kullanıp daha fazla öğrenci yetiştirmeyi hedeflemiştir. Hoca Ahmet Yesevi’nin sizlere en güzel örneklerinden birisi de zamandır. Zamanı iyi kullanmaktır. Zaman kan gibidir; telafisi yoktur.” dedi.

 

Hoca Ahmet Yesevi’nin manevi yönünün yanında eğitici yönü ile yetiştirdiği 99 bin talebe ile dünyanın dört bir tarafında gerçekleştirdiği ilim faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Musa Yıldız Hoca Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmet adlı eserinde geçen şiir ile konuşmasına son verdi:

 

"Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol sen

Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol sen

Mahşer günü dergâhına yakın ol sen

Ben-benlik güden kişilerden kaçtım ben işte."

 

Program Rektörümüz Âlim Yıldız’ın Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

 

Prof. Dr. Musa Yıldız’dan Rektörümüze Ziyaret

 

Prof. Dr. Musa Yıldız Rektörümüz Alim Yıldız’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız iki üniversite arasında yapılacak olan işbirliği çalışmalarının ülkemiz ile Türkî Cumhuriyetler arasında kurulan bağa katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

 

Şems-i Sivasî ve Kadı Burhaneddin’in Kabrini Ziyaret

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız Sivas’ın önemli simalarından olan Şems-i Sivasî ve Kadı Burhaneddin’in kabrini de ziyaret ederek dua ettiler.

 



Haber Tarihi : 16.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER