Bakü'de "Türk Dünyası Elçileri: Nesimi" Sempozyumu

Azerbaycan'da, Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden Şair İmadeddin Nesimi'nin doğumunun 650’nci yılı münasebetiyle "Uluslararası Türk Dünyası Elçileri: Nesimi" konulu sempozyum düzenlendi.

 

Sempozyum Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ) ve Üniversitemiz işbirliğinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği’nin (TÜİB) katkılarıyla Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesinde düzenlendi.

 

Düzenlenen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elçin Babayev, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Hakan Yekbaş, üniversitemizden ve diğer üniversitelerden davetli öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

 

Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elçin Babayev, Türk Dünyasının çok sayıda ortak değere sahip olduğunu söyleyerek bu değerlerin birlikte öğrenilmesinin önemine vurgu yaptı.

 

Nesimi'nin de Türk Dünyasının ortak değerlerinden biri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Babayev, bir şair ve filozof olarak tarihte iz bırakan ve şiirlerini Türkçe yazan Nesimi ile gurur duyduklarını belirtti.

 

Rektörümüz Prof Dr. Alim Yıldız da Nesimi'nin, Kadı Burhaneddin ve Ahmedî ile 14’üncü yüzyılda Türk dünyasının üç büyük şairinden biri olduğunu hatırlatarak, "Azerbaycan ve Türkiye arasında çok fazla ortak nokta var. Kardeş ülkeyle çalışmalar yaparak kültür birliğini ve ortaklıkları daha çok ön plana çıkartacağız." dedi.

 

İki ülke arasında eğitim ve kültürel iş birliğinin Türk Dünyasına önemli katkılar sunacağını ifade eden Türkiye Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Nihat Büyükbaş, Türk Dünyasında eğitim ve bilimsel araştırmalar konusundaki bazı sorunlara dikkat çekerek Türk ve Azerbaycan üniversiteleri arasında daha sıkı işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Azerbaycan'da yaptıkları proje ve faaliyetlerden bahsederek kültürel organizasyonların desteklenmesine büyük önem verdiklerini dile getirdi.

 

TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat ise Sovyetler döneminde Türkiye ve Azerbaycan arasında 70 yıllık bir kopukluk dönemi yaşandığını, iş adamları olarak bu kopukluğun giderilmesi için kendilerine büyük vazifelerin düştüğünü kaydetti.

 

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli'nin "Tasavvuf şiiri ve Nesimi" başlıklı bir konuşma yaptığı sempozyum, Nesimi'ye ilişkin çeşitli sunumlarla devam etti.



Haber Tarihi : 24.10.2019

AYLARA GÖRE HABERLER