Öğrencilerimiz Kovid-19’a Karşı İlaç Geliştirme Çalışmasına Kabul Edildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğiyle koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları kapsamında ilan edilen Stajyer Araştırmacı Burs Programı’na (STAR) Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Fen Fakültesi öğrencileri stajyer öğrenci olarak kabul edildi.

 

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Altay Ünal’ın yürüttüğü “Varolan İlaç Etken Maddelerinin Kovid-19’a Karşı Etkinliklerinin In-Siliko, In-Vitro ve In-Vivo Olarak İncelenmesi” projesine gönüllü olarak katılan Tıp Fakültesi’nden Ahmet Turan İnce, Feyzanur Karagöz, Said Yasin Şimşek ve Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Mehmetcan Pala ilan edilen STAR programına kabul edildiler. Ayrıca Sivas Cumhuriyet Üniversitesi projeye en çok öğrenci gönderen 6’ncı üniversite olurken şehirler bazında Sivas, STAR programına katılan 40 şehir arasında yer aldı.

 

Proje ekibinde yer alan Tıp Fakültemiz ikinci sınıf öğrencisi Sait Yasin Şimşek hocalarının desteği ile bir ekip çalışması yaptıklarını belirterek, “Bu projemizde çeşitli bileşiklerin literatür raporlarını hazırlıyoruz. Projemiz kapsamında var olan ilaçların literatür üzerinde bu hastalığa etkilerini araştırıyoruz. TÜBİTAK’ın bu projesine 360 kişi başvurdu ve 300 kişi onay aldı. Üniversitemiz de dört öğrenci ile altıncı üniversite konumunda yer alıyor. Bu projeye verdiği desteklerden dolayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr Hasan Mandal ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alim Yıldız’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Proje ekibinde görev alan Tıp Fakültemiz üçüncü sınıf öğrencisi Ahmet Turan İnce de koronavirüse karşı aşı ve tedavi edici ilaç geliştirme projesinde yer aldıklarını belirterek, “Biz Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın twitter üzerinden TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal Hocamızın yaptığı canlı yayına katılmıştık. O canlı yayını izlerken çeşitli çalışmalar sunuldu. Bunlar koronavirüs için aşı ve ilaç çalışmalarıydı. Bu çalışmalardan birisinde Mehmet Altay ÜNAL Hocamız çalışmalarında öğrencilere de yer verdiğini söyledi. Biz de bunun üzerine Genç Tıbbiyeliler Kulübümüzde oluşturduğumuz grupla beraber Mehmet Altay Hocamıza başvurduk. Mehmet Altay ÜNAL Hocamız da sağ olsun bize destek verdi, ekibine bizi dâhil etti. Ondan sonra biz de çalışmalarımıza gönüllü olarak başladık. Bakanımız Sayın Mustafa Varank sağ olsun, TÜBİTAK bir STAR projesine başladı. STAR projesinde stajyer araştırmacılar burs programı ile destekleniyordu. Üniversitemiz dört öğrenci ile beraber Türkiye’de altıncı üniversite konumunda yer alıyor.” şeklinde konuştu.

 

STAR PROGRAMI

Star Programı ile 70 farklı projeye 340 başvuru yapılmış, bunlardan 300’ü olumlu değerlendirilip burs desteği aldı. 209’u kadın olmak üzere burs desteği alan 300 araştırmacının 118’i lisans, 85’i yüksek lisans, 70’i doktora ve 27’si doktora sonrası araştırmacıdır.



Haber Tarihi : 23.07.2020

AYLARA GÖRE HABERLER