Prof. Dr. Mehmet Arslan Hocamız Sonsuzluğa Uğurlandı

12 Aralık’ta Amasya’da geçirdiği kalp kriz sonrası vefat eden Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi’nden yakın zamanda emekli olan ve Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde göreve başlayan Prof. Dr. Mehmet Arslan hocamız için Edebiyat Fakültesi önünde cenaze merasimi düzenlendi.

 

Cenaze törenine Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Ali Taşkın, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Genel Sekreter Yardımcıları, dekanlar, müdürler, Üniversitemizden, Amasya Üniversitesi’nden ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler, idari personel, merhumun ailesi ve öğrencileri katıldı.

 

33 yıl Üniversitemize hizmet eden, binlerce öğrenci yetiştirip 43 kitaba imza atan Prof. Dr. Mehmet Arslan hocamızın cenaze merasiminde ailesi, sevenleri, arkadaşları ve öğrencilerinin ayakta durmakta zorlandıkları gözlendi.

 

Merasim, hocamızın meslektaşları ve öğrencilerinin kendisi için hazırladığı “Armağan” isimli kitap için kendisinin kaleme aldığı özgeçmişinin okunmasıyla başladı.

 

Özgeçmişinde yer alan, “Birçok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdim. 16 yıllık bölüm başkanlığım sırasında prensipler çerçevesinde bazı kuralları yerleştirmeye çalıştım. Yüksek Lisans, Doktora ve Araştırma Görevlisi alımı sınavlarında branşlara olan saygımdan ve o branştaki arkadaşlarıma olan güvenimden dolayı kendi bilim dalım olan Eski Türk Edebiyatı bilim dalının dışında hiçbir bilim dalının sınavlarına girmedim ve müdahalede bulunmadım. Bu duruma bölümdeki bütün arkadaşlar şahittir. Bölümde bulunduğum yıllar içerisinde mesai arkadaşlarımın çok fazla sevgi, saygı, yardım ve teşviklerini gördüm. Her ortamda olabilecek bazı küçük anlaşmazlıklar olsa da bütün mesai arkadaşlarıma, en samimi, en kalbi minnet ve sevgilerimi iletiyorum. 33 yıl hizmet ettiğim ve emekli olduğum üniversitemizden ayrılmanın hüznüyle, hocalığım sırasında bir şekilde diyaloğum olan bütün öğrencilerime, hocalara ve yöneticilere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Elbette bu hayat mecrasında yaşanan her türlü sıkıntıda varlıklarıyla bana güç ve destek veren insanlarda olmuştur. Bunların başında, hayatımın her safhasında beni destekleyen, bir problem yaşadığımda, sıkıntılı zamanlarımda yanımda bulunan, maddi ve manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ve şükür sebebim eşim ve çocuklarım gelmektedir. Bu değerli insanlara da hassaten teşekkür ve minnetlerimi sunuyorum. Allah’a emanet olun, hoşça kalın.” sözleri merasime katılanları hıçkırıklara boğdu.

 

Daha sonra Üniversitemiz adına konuşma yapan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, 1974 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden bu yana beraber olduklarını anlatırken, Mehmet Arslan’ın hayatını dolu dolu yaşadığını ve Türk kültürüne, edebiyatına ve tarihine büyük katkılarının olduğunu ifade etti.

 

Edebiyat Fakültesi Dekanı ve merhum hocamızın öğrencisi Prof. Dr. Mehtap Erdoğan Taş, çalışmalarını yaparken Prof. Dr. Mehmet Arslan’a çok soru sorduğunu ama hocamızın sabırla karşıladığını söyledi.

Merhumun oğlu Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Arslan, “O hep edebiyatçıydı, edebiyatçı yaşadı ve öldü. Evlatlarının hiç değilse birinin edebiyatçı olmasını isterdi ama olmadı. O’nun çok sayıda edebiyatçı evladı var.” dedi.

 

Hocamızın İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminde görevli kızı Nihan Arslan da, “Babam benim hayatımı o kadar dolduruyordu ki ben şimdi o eksikliği yetim kelimesiyle tarif edemiyorum. 66 yıllık hayatında en güzel yaptığı şey insan biriktirmek olmuş. Düşünmediğimiz aklımızdan geçmediği yerlerden bile telefonlar aldık. Hepinizden Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız merhumun ölümünü duyduğundan beri Necip Fazıl’ın şiirinin aklına geldiğini belirterek, “ ‘Yağız atlı süvari, koştur, atını, koştur!/ Sonunda kabre çıkar bu yolun kıvrımları.’ Aslında bütün yollar kabre çıkıyor bunu görebilsek bir. Ayette buyrulduğu gibi her şeyin bir eceli vardır ve o vakit geldiği zaman ne bir saniye geri bırakılır ne bir saniye ileri alınır. Hocamla yaklaşık 30 yıldır tanışıyoruz. Öğrenciliğimde tanımıştım. Daha sonra Sosyal Bilimler Enstitü Müdürlüğü sırasında bana da görev vermişti. 3 yıl kadar birlikte çalıştık. Hiçbir zaman incinmedim, hiçbir zaman incitmedi. Rektörlüğümüz sırasında zorla Edebiyat Fakültesi Dekanlığını bir süreliğine diye kabul etmişti. 1,5 yılda görev yaptı. Şükürler olsun elbette ölüme sevinilmez ama dün bu haberi duyduğumda arkadaşlarımıza şunu söyledik: “Allah bize de böyle bir ölüm nasip etsin”. 40 civarında eser ve çok sayıda yetiştirmiş olduğu ilim adamı ve onun yetiştirmiş olduğu öğrencisi şu anda Edebiyat Fakültesi’nin Dekanı. Bu hocamız gibi birçok öğrenci yetiştirdi. Rabbim mekânını cennet etsin. Yine üstadın şiiriyle, ‘Bir gün akşam olur biz de gideriz, dudaklarda kalır şarkımız bizim.’ Allah gani gani rahmet eylesin.” diye kaydetti.

 

Valimiz Salih Ayhan, Prof. Dr. Mehmet Arslan’ın gönüllerde yer edinmiş önemli bir bilim insanı olduğunu belirterek “Bir ilim adamı, bilim adamı çok müstesna bir şahsiyetin son yolculuğu için bir aradayız. Hem eser bırakmış hem gönüllerde iz bırakmış müstesna bir şahsiyetten dolayı. Kendisi ile 2015 yılında bir Avrupa yolculuğumuz oldu. Hakikaten nezaketi ile zarafeti ile çok değerli bir şahsiyet. Orada tanıştım kendisini. Çok sakin, muhtelif, vakarlı, hakikaten nezih asaletli bir insandı.” cümlelerine yer verdi.

 

Öğrencilerinden Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri Volkan Kaya, daima öğrencilerini daima onları düşündüğünü ve öğrencilerinin sorunlarıyla ilgilendiğini belirtti.

 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Merve Duran ise, hep kitap okuyun dediğini söylerken, “Geç kalmayın hep derdi. Biz ona geç kalmadık ama o erken gitti.” dedi.

 

Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Aslan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yaptığı duanın sonrasında merasim sona erdi.

 

Merasimin ardından Üniversitemiz Camisi’nde Cuma Namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından merhum hocamız Prof. Dr. Mehmet Arslan Yukarı Tekke Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 



Haber Tarihi : 13.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER