“Batı Ülkelerinin Gerisinde Olmamızın Tek Nedeni Okuma Yetisini Kaybetmemiz”

Sivaslı Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler ile İstanbul Emekli İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ı ziyaret ettiler.


Ziyarette, kısa bir süre önce İlahiyat Fakültesi Kütüphanesine bağışladıkları kitaplardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız teşekkür etti.


Ziyaret sonrası Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi kütüphanesine geçen Bakiler ve Kavaklı İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan eşliğinde kütüphaneyi gezerken duygu dolu anlar yaşadılar.


İlahiyat Fakültesi kütüphanesinde kendilerine ayrılan bölümleri gezen yazar Yavuz Bülent Bakiler, “Bu duyguyu anlatmak kelimeler ile ifade edilemez. Bunu şu yüzden ifade ediyorum; dünyada en az okuyan milletlerin başında Türkiye var. Türkiye’nin başına gelen bütün sıkıntılar ve belalar okuma yetisini kaybetmemizden gelmektedir. İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde kitaplarımızın bu kadar güzel tasnif edilmesi beni gerçekten duygulandırdı ve sevindirdi. Üniversitenin kuruluş yıllarında babamın birtakım kitaplarını ben buraya gönderdim. Cumhuriyet Üniversitesi Kütüphanelerinin bu kadar zengin olmasından çok büyük mutluluk duydum. Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş medeniyet seviyesine gelmesi için okuması, araştırması ve kelime haznesini geliştirmesinden geçmektedir. Resmî rakamlara göre İngiltere’de 12 yıl eğitimden geçen çocukların ders kitapları 71 bin kelime ile yazılmaktadır. Bu rakam Japonya’da 40 bin, İtalya’da 32 bin. Üzülerek söylüyorum ki bu rakam Türkiye’de 6 bin veya 7 bin arası değişmektedir. Bir taraftan batı ülkelerinde 70 bin ila 40 bin arası, diğer tarafta ‘oku’ emrine rağmen okumayan ülkemizde 6-7 bin kelime. Bizim çocuklarımız ise bu 7 bin kelimenin %10’u ile düşünüp konuşuyorlar. Türkiye neden Avrupa’nın gerisinde? Okumadığımızdan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden burada bu denli büyük ve zengin bir kütüphanenin olması bizleri çok mutlu etmiştir” dedi.


İlahiyatçı İstanbul Emekli Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı ise, “Peygamber efendimiz (SAV)’in bir hadisi var. İnsanlar öldüğü zaman amel defteri kapanır. Ancak üç kişinin ki müstesnadır. Bunların birinci sırasında sadaka-i cariye vardır. Ben İlahiyat Fakültesi Kütüphanesine verdiğim kitaplarımı sadaka-i cariye olarak görüyorum. Burada insanlar ve öğrencilerimiz bu kitaplardan istifade ettikçe Mevlamız bize sevap yazacak inşallah. Bizleri yetiştirenlere, vesile olanlara, bu raflara dizenlere, bu kitapları kabul eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, dekanımız, öğretim görevlilerimiz herkese teşekkür ediyorum. Yüzüne bakılmaz hâlde gönderdiğimiz kitapları itina ile düzenleyip raflara koyan Cumhuriyet Üniversitesi çalışanlarına teşekkür ediyorum. Birçok alandan kitaplar gönderdim. Burada herkesin önünde vasiyetimdir. Ben öldüğümde ise bütün kitaplarımı İlahiyat Fakültesi Kütüphanesine bağışlayacağım.” dedi.


Yaptıkları kitap bağışlarından dolayı teşekkür eden İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Sivas’ın yetiştirdiği iki önemli isim olan Yavuz Bülent Bakiler ve Yusuf Kavaklı’nın kitaplarını burada öğrencilerimiz ve insanlarımızın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.



Haber Tarihi : 07.08.2019

AYLARA GÖRE HABERLER