Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi Toplantısı Üniversitemizde Gerçekleştirildi


13 Kasım 2019 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç’ın da katıldığı 12’nci Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi Toplantısında bir sonraki toplantının Üniversitemizde gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı.

 

Bu karar gereğince 13’üncü Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi Toplantısı 27-28 Aralık 2019 tarihlerinde Üniversitemizde gerçekleştirildi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Valimiz Salih Ayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Sakarya Uygulamalı Bilimler Rektörü ve Teknoloji Fakülteleri Dekanlar Konseyi dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, il protokolü, 21 Teknoloji Fakültesinin dekanları ve temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Sivas ve Üniversitemizin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra programın açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

 

Açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Kurşun, ülkelerin iktisadi ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayan mesleki ve teknik eğitimde bireylere ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda; mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum, tavır ve meslek ahlakını kazandırmanın stratejik rolüne değindi.

 

Prof. Dr. Kurşun, “Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi için nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde eğitim sisteminin tüm süreçlerinin kaliteye dayalı hâle getirilmesi gerekmektedir. Bu anlamda mesleki ve teknik eğitimin kalitesini artırmasına yönelik olarak geliştirilecek stratejiler ve politikalar büyük önem kazanmaktadır. Türkiye Endüstri 4.0 açısından henüz yolun başındadır. Endüstri 4.0 nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı artıracaktır. Çünkü bu evrenin getirdiği teknolojileri uygulayabilmek için belli bazı yetkinliklere sahip olmak şarttır. Teknoloji Fakülteleri uygulama becerisine sahip nitelikli mühendisler yetiştirmek ve güçlü bir mesleki teknik eğitim sistemine sahip olmak amacıyla 2009 yılınca Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuşlardır. Teknoloji fakültelerinin mühendislik fakültelerinden en belirgin farkları 7+1 iş yeri eğitimi ve kısaca MTOK olarak bilinen mesleki teknik ortaöğretim kurumu uygulamalarıdır. 7+1 İş yeri Eğitimi modeli Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız Bey tarafından da çok önemsenen bir modeldir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 7+1 Eğitim Modelini ilk defa uygulayan Teknoloji Fakültesi olmasından mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşmasında Anadolu’daki üniversitelerde mühendislik, teknoloji gibi fakültelerde çekilen öğrenci sıkıntısına vurgu yaparak, “Burada bir şeyler yapılması gerektiğini hep söylüyoruz. İki gün boyunca fakültelerin sorunları konuşulacak. Üniversitemizde 7+1 sisteminin hayata geçmesi için uğraşıyoruz. Teknoloji Fakültemiz bunu yapan fakültelerden bir tanesi. Yine Meslek Yüksek Okullarında 3+1 sisteminin uygulanması için uğraşıyoruz. Bazı meslek yüksekokullarımızdaki birkaç program buna geçti ve verimli bir şey olduğunu da görmeye başladık. İnşallah bunları uyguladığımız zaman ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda kendisini yetiştirmiş mühendislerimiz ve öğrencilerimiz olacak. Ben bu açıdan bu programın önemli olduğunu düşünüyorum. Misafir hocalarıma da teşekkür ediyorum. İki gün sonunda bir rapor hazırlanacak ve YÖK’e sunulacak. İnşallah teknoloji fakültelerinin sorunu da böylece halledilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

 

Rektörümüzün ardından kürsüye gelen Vali Salih Ayhan Anadolu’nun bu tür iş birliklerine duyduğu ihtiyacı hatırlatarak, işbirliklerinin daha nitelikli, yakın etkileşimler belki bir konsept değişikliğini beraberinde getireceğini düşündüğünü anlattı.

 

Vali Ayhan, “Özellikle 11’inci Kalkınma Planında meslek liselerine yönelik bir değişim paradigması var. Yapısal dönüşüm ve üretime dönük, sanayi işbirliklerine yönelik bir çalışma yapılacak bundan sonra. İlimizde de meslek liselerine yönelik özel bir çalışma; üniversitemiz ve iş dünyasıyla birlikte farklı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Teknolojik iş birliklerinin sahaya dönük uygulamaları, üniversite-sanayi iş birlikleri çok önemli. Üniversitelerin kendi kabuğuna çekilip sadece kendi bilimsel çalışmalarını yapan değil, ürettikleri bu bilimsel buluşları da sahaya dönük olmasına ihtiyacımız var. Üniversitelerimiz ve meslek liselerimizde nitelikli iş gücü üreterek bu açığı inşallah kapatacağız.” diye konuştu.

 

Vali Ayhan’ın konuşmasına müteakip Teknoloji Fakülteleri Dekanlar Konseyi dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık “Teknoloji Fakültelerinin Mevcut Durumu, Uy gulama Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

 

Prof. Dr. Sarıbıyık, “İmkânlarımızı doğru kullanmamız ve buna yönelik olarak da hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Uygulama becerisini üniversitelerde iki yolla elde ediyoruz: Stajlar ve uygulamalı derslerle. Ama biz bu ezberi Teknoloji Fakültelerinde yapılan uygulamayla bozduk. Bunu biz keşfetmedik. Tıp Fakülteleri 4+2’yi, uyguluyor, Hukuk Fakültesi öğrencileri okul bittikten sonra avukatlık yapabilmek için 1 sene staj yapıyor. Biz de Teknoloji Fakülteleri olarak uygulamalı derslerin dışında iş yeri uygulamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk.” diye belirtti.

 

Sunumun ardından şehrimizin önemli sanayi kuruluşları olan ESTAŞ AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin ve TÜDEMSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yurtseven üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen birer konuşma gerçekleştirdiler. 

 

Rektörümüz Dekanlarla Bir Araya Geldi 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi Toplantısı’nın ardından Üniversitemiz Senato Toplantı Salonu’nda dekanlarla bir araya geldi.

 

Burada yaptığı konuşmada toplantıda problemlerin konuşulacağına değinen Rektörümüz şunları kaydetti:

 

“Güzel sonuç çıkacağını düşünüyorum. Mehmet Hocamın bu işin başında olması güzel çünkü yıllardır bu işle uğraşıyor. Sivas’a gelmesi de bizim açımızdan güzel oldu. İnşallah hayırlı bir netice çıkar. Teknik Eğitim Fakülteleri, Teknoloji Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri belki bunun bir ayrımına varmak gerekiyor. Sorunları tespit edip çözüm yollarını kararlaştırıp sonuca bağlamak gerekiyor. Sizi Sivas’ta ağırlamaktan dolayı mutluyuz.”

 

Rektörümüzün konuşmasının ardından Teknoloji Fakülteleri Dekanları Konseyi dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın başkanlığında yaşanan sorunlar, çözüm yolları, bir sonraki dönem başkanına karar verilmesi gibi konuların ele alındığı toplantıyı gerçekleştirdiler.

 

Toplantıların sona ermesinin ardından programın ikinci gününde misafirler Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran’ın mihmandarlığında şehir ve kültür gezisi yaptılar. Gökmedrese, Ulu Cami, Taşhan, Kongre Müzesi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Kale Camisi gibi şehrimizin tarihî mirasını yakından tanıyan dekanlar ve temsilciler Sivas’ın açık hava müzesi olduğunu söyleyerek beğenilerini ifade ettiler.

 



Haber Tarihi : 30.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER