2020 “Dünya Hemşireler Yılı” İlan Edildi

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü nedeniyle Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel açıklamalarda bulundular. 

 

Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, “Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılını dünyada modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale’in doğumunun 200’üncü yılı olması vesilesiyle “Dünya Hemşireler Yılı” olarak ilan etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hemşireler Birliği 2020 yılında bu kapsamda hemşirelik hizmetlerinin sağlık sistemi içindeki önemine dikkat çekmeye ve görünürlüğünü ortaya koymaya yönelik planlamalar yapmıştır. Hemşireler doğumdan ölüme kadar insan hayatının en önemli anlarına tanıklık etmekte, sağlığın geliştirilmesinde, hastalıkların önlenmesinde, sağlığın sürdürülmesinde, acil servisten yoğun bakıma kadar sağlık sisteminin her alanında bireylere sağlık hizmeti sunmaktadır. Hemşireler bireylerin, toplumların ve ülkelerin sağlığını korumaya ve iyilik hâlini sürdürmeye yardım ederek insanlığa hizmet etmektedir. Hemşirelerin birçok bakım ve hizmet başarısı tarihte yerini almıştır. Dünyada modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale, 1854 yılında dizanteri ve kolera salgını ve yetersiz hasta bakımı gibi nedenlerle binlerce askerin hayatını kaybettiği Kırım savaşında; çevre sanitasyonu, kişisel hijyen ve doğru el yıkama gibi bakım uygulamaları ile yaralı askerlerde ölüm hızını %42’den %2.2’ye düşürmeyi başarmıştır. Türkiye’de modern hemşireliğin gelişmesine değerli katkılar sunan Safiye Hüseyin Elbi, Çanakkale Zaferinde cephe gerisindeki yaralı askerlere verdiği bakım ve ortaya koyduğu başarılı sonuçlarla yara bakım hemşireliğinin öncüsü olmuştur. “ dedi. 

 

Hemşirelerin, sağlık ekibinin vazgeçilmez bir üyesi olarak ön safta yerini aldığını ifade eden Prof. Dr. Havva Tel, “Hemşireler yalnız hastanede değil sağlık hizmetinin her bir basamağında, yalnız hayatın normal akışında değil olağanüstü durumlarda da insanlara hizmet vermektedir. Yaşadığımız Covid-19 pandemisinde de hemşireler sağlık ekibinin vazgeçilmez bir üyesi olarak ön safta yerini alarak, 7 gün 24 saat, kendi sağlığını hiçe sayarak hastalarına bakım vermektedir. Dünyada ve ülkemizde sağlık ekibi üyelerinin insan hayatını kurtarmak ve sağlığını sürdürmek için verdiği bu zorlu mücadelede başarıya ulaşacaklarına yürekten inanıyor, akademisyen ve klinisyen tüm hemşire meslektaşlarımızın, geleceğin hemşiresi olacak öğrencilerimizin 12 Mayıs dünya hemşireler gününü kutluyorum.” dedi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın: “Hemşireler Toplum Refahına Katkı Sağlamıştır”

 

Hemşireler doğumdan ölüme kadar yaşam sürecinin her evresinde bireyin, ailenin ve toplumun sağlığı ve refahı için bakım çalışması yaptığını vurgulayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, “Dünyada modern hemşireliğin öncüsü olarak kabul edilen Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs günü tüm dünyada “Uluslararası Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır. Hemşireler doğumdan ölüme kadar yaşam sürecinin her evresinde bireyin, ailenin ve toplumun sağlığı ve refahı için bakım vermektedir. Doğan her bebeğin ilk sesiyle yeni bir başlangıca, ölmekte olan her bireyin son nefesiyle bir sona tanıklık eden hemşireler aslında insan hayatında en büyük sevinçlerin, en derin üzüntülerinin yaşandığı birçok değerli ana dâhil olmakta, insanların hayatına dokunmaktadır. Bakım verici, eğitimci, lider ve hasta/birey savunucusu rollerini üstlenmiş profesyonel hemşireler, dünyanın her noktasındaki insanlara güvenli, erişilebilir ve uygun bakım sağlamaya çalışmaktadır. Merhameti, güveni, insan onurunu, insana saygıyı bakımın merkezine yerleştiren hemşireler, bilimsel süreçlerle ortaya koydukları kanıtlarla hemşirelik bakımını daha güçlü ve kaliteli hâle getirmektedir. Hemşireler, yalnızca hayatın olağan akışında değil savaş, deprem, salgın gibi olağanüstü durumlarda da üzerlerine düşen sorumlulukları büyük bir motivasyon ve gayretle yerine getirmekte, bakımı ve umudu korumaya devam etmektedir.” dedi. 

 

Dekan Prof. Dr. Hatice Tel Aydın özverili ve değerli çalışmalarıyla pandemi ile mücadelede başarının önemli kahramanlarından olan hemşirelerin gününü kutlayarak, “İçinde bulunduğumuz 2020 yılı hemşireler ve hemşirelik mesleği için oldukça özel bir anlam taşımaktadır. Bu yıl, Florence Nightingale'in doğumunun 200. ve Uluslararası Hemşireler Konseyi'nin kuruluşunun 120. yıldönümünün anısına Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Hemşireler Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu yönüyle 2020 yılı, yalnızca bir gün ya da bir hafta değil bütün bir yıl boyunca; hemşireliğin geleceğine hazırlanmasına, yeni bakış açıları kazanmasına, yaşamsal öneme sahip olan mesleğimizin tüm dünyada sesini duyurmasına, hemşirelerin toplum refahına yapmış oldukları katkıların herkes tarafından görülmesine ve bilinmesine fırsatlar sunmaktadır. Dünyanın en önemli sağlık sorunu halini alan Covid-19 salgınında dünyada ve ülkemizde hemşireler umudun, mücadelenin ve güvenin adı olmuş, mesleğin geleceği için güven vermişlerdir. Hastanelerin tüm kliniklerinde, pandemi kliniklerinde ve yoğun bakım ünitelerinde 7 gün 24 saat kesintisiz hemşirelik bakımı sunan, özverili ve değerli çalışmalarıyla pandemi ile mücadelede başarının kahramanları olan hemşire meslektaşlarımın ve geleceğin hemşireleri olan öğrencilerimin 12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Gününü ve 2020 Dünya Hemşireler Yılını içtenlikle kutluyorum.” dedi.
 



Haber Tarihi : 12.05.2020

AYLARA GÖRE HABERLER