Üniversitemiz Engelliler Birimi (CENGEL)'in Açılışı Yapıldı

Üniversitemizde görev yapmakta olan engelli personelimizin ve öğrenim hayatlarını sürdürmekte olan engelli öğrencilerimizin sorunları ile ilgilenmek, gerekli koordinasyonu sağlamak üzere kurulan “Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimi” (CENGEL)’in açılışı törenle gerçekleştirildi.
 
Törene Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Çimen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Recep Toparlı ve Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Görler, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gül, Beyazay Derneği Başkanı Tuncay Köse, Bedensel ve Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Halil Geçkil, İşaret Dili Eğitmeni Mustafa Epik, Araştırmacı Şair Yazar Selman Devecioğlu, Engelliler Spor Kulübü temsilcisi Şefika Kaygusuz, Diyanet İşleri Başkanlığı Sivas Engelliler Koordinatörü Bedrettin Kocaman, engelli personel ve öğrenciler katıldı.
 
2007-2010 yılları arasında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü yaptığı dönemde engellilerin spora yönelmesi için önemli destek verdiklerini belirten Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Çimen, “2007 - 2010 yılları arasında Sivas tekerlikli sandalye basketbol takımına destek verdik. Görme engelli kardeşlerimizi ilk kez yüzme havuzuyla tanıştırdık. İşitme engelli arkadaşlarımızla birlikte futbol turnuvası yaptık. Bunun yanında birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu birim çok faydalı olacak, emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere Recep Toparlı Hocama teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Herkesin birer engelli adayı olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın ise konuşmasında, ”Engelliler söz konusu olduğunda sıkça duyduğumuz sözlerden birisi de ‘hepimiz bir engelli adayıyız.’ Ülkemizde engellilerle ilgili ciddi adımlar atılıyor. Ben engeli en aza indirmenin devletin görevi olduğunun bilincinde olan bir birey olarak, Üniversitemiz adına gururumu ifade etmek istiyorum. Bu birimin herkese yararlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
 
Üniversitemiz Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş açılışta yaptığı konuşmasında, “Öncelikle şehrimiz ve Üniversitemiz adına özür diliyorum. Bizim bu farkındalığı çok daha öncesinde oluşturmamız lazımdı. Maalesef insan kendi başına gelmeyince bunu anlamıyor, bilmiyor, görüyor, görmezlikten geliyor. Zaman içinde akışa kaptırıyoruz kendimizi ve hassasiyetimizi kaybediyoruz. Bizim için insan önemli, insanın eksiği ve kusuru olabilir. Başta Rektörümüz ve Rektör yardımcılarımız olmak üzere Prof. Dr. Recep Toparlı Hocamıza teşekkür ediyorum. Randevu almadan ne zaman isterseniz bu birim üzerinden bizlere sorunlarınızı rahatlıkla iletebilirsiniz.” dedi.
 
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı konuşmasında Cumhuriyet Üniversitesinde bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimimizin açılışını yapıyoruz. Daha önce Üniversitemizde öğrenciler birimi vardı ama memurlarımız ve çalışanlarımız unutulmuştu. Biz Rektörümüzün oluru ile verdiğimiz bir sözü daha yerine getiriyoruz. Arkadaşlarımızın sorunlarını bu birimde daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
 
Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Görler ise “Sivas’ın bütün kurumlarında engellilerin engelsiz bir şekilde hizmet almaları adına çalışmalar yapan ve bu anlamda öncü insanlardan olan Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı Hocama teşekkür ederim.” şeklinde konuştu
 
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gül ise kendi kardeşinin de bir bedensel engelli olduğunu, o nedenle bu konu hakkında bir çok etkinlik yapmak için hazır olduklarını belirtti ve “Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu olarak sporun her alanında varız. Prof. Dr. Sayın Mehmet Çimen Hocam ile çok güzel projelerimiz var. Bunların hepsini kısa sürede hayata geçireceğiz. Engelliler için yüzme havuzlarına engelli seansı koyduk. Yine engelliler için birçok projelerimiz ve ilerleyen dönemlerde zihinsel engelli çocuklara ait bir çok çalışmalarımız olacaktır. Ayrıca görme engellilerde goalball branşında federasyonla iş birliği yaparak Avrupa veya Dünya şampiyonası planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
 
Sivas Görme Engelliler Derneği Başkanı Sefa Gülbil ise Sivas’ın engellilerde çok önemli bir noktada olduğunu, Cumhuriyet Üniversitesinin engellilerde tek bir kurum olduğunu ifade ederek, bu konuda Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun Türkiye çapında antrenörler, hakemler yetiştirdiğini, Eğitim kursları ile antrenörlük kursları açarak Türkiye’ye engelliler konusunda çok önemli adımlar attırdığını söyledi.
 
Beyazay Derneği Sivas Şube Başkanı Tuncay Köse ise konuşmasında Üniversitemiz yetkililerine teşekkürlerini sunarak, Üniversitemizin şehrimiz için çok kıymetli olduğunu, sivil toplum örgütlerinin bu fırsatı değerlendiremediğini belirterek, “Bu nedenle de zararın neresinden dönülürse kârdır. Emeği geçenlere teşekkür eder, birimin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Rektörlük binası zemin katındaa hizmet verecek olan CENGEL biriminin açılışı gerçekleştirildi.



Haber Tarihi : 02.12.2016

AYLARA GÖRE HABERLER