TÜBİTAK Proje Bilgilendirme Toplantısı

Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezince, son yıllarda bilimsel proje sayısı ve makalelerde artış gösteren Üniversitemiz öğretim üyelerine TÜBİTAK projelerinde yapılan güncellemeler hakkında bilgi vermek üzere “TÜBİTAK Proje Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi ve toplantıya konuşmacı olarak TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz katıldı.


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa, Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Enis Baha Biçer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tanzer Erdem, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Kaan Şevki Kavak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Programın açış konuşmasında Üniversitemizde hazırlanan TÜBİTAK projeleri gibi projelerin yazılmasında rehberlik yaparak projelerin eksik kalan bölgelerinin tamamlanarak sunulmasında Proje Destek Ofisinin rolünden bahseden Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, “Bizler Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Üniversitemizde her türlü projenin duyurusunun yapılması, bilgilendirilmesi ve koordinasyonda diğer kamu kurum ve kuruluşlarının proje birimleriyle iş birliği yapılmasına yönelik görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Proje noktasında Cumhuriyet Üniversitesi olarak belli bir noktaya geldik ama bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz.” dedi.


Bilimin önemine değinen Prof. Dr. Feza Korkusuz, “Her şeyin merkezine bilimi koymamız gerekiyor. Merkeze bilimi koyarken, neye ihtiyacımız var? Nitelikli bilim insanına ihtiyacımız var. Programlarımızla, içerikli bilim insanı yetiştirmemiz gerekiyor ve bu kişiler daha sonra nitelikli projeler yapsınlar. TÜBİTAK’taki en büyük sorun şu oluyor; nitelikli gelmeyen proje varsa bunu değerlendirmek sorun oluyor. Nitelikli gelen projeler hepimizin sorununu büyük oranda çözüyor.” dedi.


TÜBİTAK ARDEB programlarında 1001, 1002, 1005 ve 3501 güncellemeler ile başvuruların daha da kolaylaştığını ifade eden Prof. Dr. Korkusuz, “Eskiden biraz daha uzun ve zor oluyordu bu formu doldurmak. Kişiler zorlanıyordu. Onun için ne yaptık biz burada? İlk önce elektronik imzayı teşvik etmeye başladık. Gelen proje başvurularında elektronik imzaya 2019 yılından itibaren dönmüş olacağız. Onun için şu sıralarda proje veren veya verecek olan arkadaşlarımız elektronik imza alırsa daha rahat ederler. Niçin bu böyle? Çünkü arkasından ıslak imzalı dokümanın gelmesi için 2 hafta beklemek gerekiyordu. Elektronik imza gelince bu bekleme süresini değerlendirme için kullanabileceğiz.” dedi.


Disiplinler arası proje hazırlamanın etki değerinin bir disiplinde yapılan projelere göre çok daha etkili olduğunu ve bu tip projelerin hazırlanmasını desteklediklerini ifade eden Prof. Dr. Korkusuz, “En son gelen 1001 başvurularının sayısı tam 1600, bunlardan 949 tanesi kendisini disiplinler arası proje olarak tanımlamış. Bu aslında iyi bir şey. İki farklı disiplin bir araya gelince oradan çıkacak yaygın etki herhangi bir tek disiplinden gelenden daha fazla oluyor. Bunu gözlemlediğimiz için disiplinler arası projelere önem veriyoruz. Örneğin bir mühendislik ile tıp bir araya gelirse, sosyal bilimler ile fen bilimleri bir araya gelirse buradan çıkacak yaygın etki çok daha yüksek oluyor. O yüzden daha çok seviliyor.” dedi.


Programa katılan öğretim üyelerinin proje hazırlanması süreci ve sonrası hakkında TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz’a yönelttikleri soru ve cevaplarla sona erdi.


TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ı Ziyaret Etti


ARDEB 1001, 1002, 1005 ve 3501 programlarında yapılan tüm güncellemeleri akademisyenlerimize anlatmak üzere Üniversitemize gelen TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a nezaket ziyaretinde bulundu. Üniversitemizde yapılan projeler hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz’a kendi yazdığı kitaplardan bir seri hediye etti.

 



Haber Tarihi : 19.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER