Tarımsal İş Kazalarında Uzuv Kopmaları

Yaz mevsiminde bölgemizde artan tarımsal faaliyetlerden dolayı meydana gelen kazalar dolayısıyla Uygulama ve Araştırma Hastanemiz Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özhan Pazarcı, tarımsal iş kazalarına bağlı olarak yaşanan organ kopmalarına dikkat çekti.

Dr. Özhan Pazarcı yaptığı açıklamada, “Tarım sektörü en tehlikeli iş kollarındandır. Özellikle yaz mevsiminde bölgemizde artan tarımsal faaliyetlere bağlı olarak bu tip yaralanmaları sık görmekteyiz. Yetişkinlerin yanında özellikle çocuklar da risk altındadır. Bu tip yaralanmalarda organ kopmasını yaygın olarak görmekteyiz. Hasat zamanında kullanılan biçerdöver, patoz, balya makinaları bunların şaft ve kayışlarına bağlı ağır el yaralanmaları yaşanmaktadır. Tarım faaliyetleri sırasında ortaya çıkan kazalar ve bunların önlenmesine yönelik toplumsal farkındalık yaratılması önemlidir. Çünkü bu tip yaralanmalar iş görmezlik süresinde artış ve nitelikli iş gücü kaybına yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Dr. Özhan Pazarcı, “Bunun yanında ampütasyon olarak adlandırılan el ve parmak kopmalarında ilk müdahale oldukça önem taşımaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin öncelikle soğukkanlılıklarını korumaları gerekmektedir. Çünkü mikro cerrahi tekniği ile kopan parçaların tekrar yerine dikilmesi mümkün olmaktadır. Kopan parçanın muhafaza ediliş şekli de yapılacak olan cerrahi işlemi yakından ilgilendirmektedir. Kopan parçanın nemli gazlı beze sarılıp temiz bir naylon torbaya konması ve naylon torbanın buz ile doldurulması (kopan parçanın buz ile temas etmemesine dikkat edilmeli) alınabilecek ilk önlemlerdendir. Uygulama ve Araştırma Hastanemizde bu tip el yaralanmaları, El Cerrahı Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Hayati Öztürk öncülüğündeki ekip ve Plastik Cerrahi Bölümümüzün katkılarıyla tedavi edilmektedir ”dedi.



Haber Tarihi : 02.08.2017

AYLARA GÖRE HABERLER