Turizm Fakültesinden Sivas Kültürüne Önemli Katkı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Turizm Fakültesi, editörlüğünü SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın yaptığı “Uygulamalı Sivas Mutfağı” isimli bir kitap yayımlayarak Sivas’ın kültürüne önemli bir katkı yaptı.

 

Editör yardımcılığını Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Koç, bölüm yazarlıkları Doç. Dr. İbrahim Tuğkan Şeker, Dr. Öğr. Üyesi Emre Hastaoğlu, Öğr. Gör. Esra Özkan Önem, Öğr. Gör. Bayram Altıntaş ve Öğr. Gör. Muhammed Yıldız tarafından yapılan kitapta Sivas'a ait 93 yöresel yemeğin hem Türkçe hem İngilizce versiyonları yer alıyor. Ayrıca yemeklerin dijital olarak yapım aşamaları kayıt altına alınarak video kayıtları karekod ile kitapla birlikte dijital araçlarla erişime açıldı.

 

Rektör Yıldız konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış Sivas'ın kültürel zenginliği ve birikimini şehrin mimarisinden el sanatlarına, musikisinden mutfak kültürüne kadar geniş bir yelpazede görmek mümkündür. Sivas, somut olmayan kültürel unsurların başında gelen yöresel yemekleri ile hiç şüphesiz Anadolu'nun lezzet duraklarından biridir. Geleneksel Sivas mutfak kültürü, tarihi Oğuzlara kadar uzanan ve yer yer unutulmaya yüz tutmuş yüzlerce yıllık yemekleri; iklime, coğrafi özelliklerine ve yörede yetişen ürün çeşitliliğine göre şekillenen lezzetleri ile zengin ve köklü bir geçmişe sahiptir.” dedi.

 

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koç ise, “Bu çalışmada, konusunda uzman proje ekibi ve yerel paydaşlarla birlikte Sivas'ın yerel gastronomi ürünlerinin tarifi yapılmış, bir anlamda lezzet haritası çıkarılmıştır. Anadolu'nun bu zengin mutfağının yemeklerine dair görsellerle birlikte Sivas mutfağına ait yemek tarifleri, Türkçe ve İngilizce olarak yapılmıştır. Yöresel lezzetler, yaşadıkları mekânlarda her yemeğin kendine has malzemesi ve tarifi kullanılarak kayıt altına alınmış, karekod uygulaması ile doğrudan yöresel reçetelerin hazırlık ve sunumlarına dijital erişim olanağı sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
 



Haber Tarihi : 27.05.2022

AYLARA GÖRE HABERLER