5. Ulusal Yabancı Dil Kurultayı Üniversitemizde Düzenlendi

Türkiye’de yabancı dil eğitimi yıllardır bir türlü belli bir düzeyin yakalanamadığı alanlardan birisi. Bu soruna yapıcı cevaplar vermek, teorik cevapları pratiğe dökmek amacıyla Üniversitemizde Yabancı Dil Kurultayı düzenlendi.

5’ncisi düzenlenen kurultaya ülkemizin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katıldı.

Düzenlenen kurultaya Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, Millî Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Taner Çifçi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Sivas türküleri de seslendirildi.

Açış konuşmasını Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Başkanı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arif Bakla yaptı. Dr. Bakla, “Ülkemizdeki yabancı dil eğitiminin sorunlarını masaya yatırdığımız, alandaki son gelişmeleri takip etmeye çalıştığımız yabancı dil eğitimi kurultaylarının 5’ncisini Üniversitemizde yapmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Öğretmen, eğitimin öznesi olduğundan hatta öğrenci merkezli öğrenme ortamlarında bile belirleyici rol oynadığından öğretmen yetiştirmenin rolü çok büyüktür. Bu nedenle bu yıl düzenlediğimiz kurultayın ana temasını öğretmen yetiştirme olarak belirlemiş durumdayız. Kurultayımızda iki gün boyunca öğretmen yeterliliklerinden aday öğretmenlik sürecine, istihdamdan uluslararası hareketliliğe kadar birçok konu ele alınarak tartışılacaktır.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü İngiliz Kültürü Ana Bilim Dalı Başkanı ve Kurultay Onur Kurulu üyesi Prof. Dr. Arif Sarıçoban ise, “Bu kurultayın ulusal düzeyde olması bizim için çok önemliydi. Çünkü uluslararası kurultaylarda bizimle ilgili hiçbir şey yok. Bizim sorunlarımıza cevap bulamıyoruz. Özellikle kurultay dilinin Türkçe olmasını istedim. İnsan kendi dilinden başka hiçbir dilde duygu ve düşüncelerini tam anlamıyla ifade edemez.” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında, “Yabancı dil eğitimi elbette önemli. Bunun farkındayız. Bu sene Yunus Emre Enstitüsü'nden farklı ülkelerden 20 civarında öğrenci üniversitemize gelmişti. Onlara türkü dinleyin demiştim. Bir dili bilmemiz için o dilin şarkılarını, atasözlerini, deyimlerini bilmemiz gerekiyor ki o dili tam anlamıyla anlayabilelim. Ama ülkemizde yıllardır yabancı dil eğitimi verilemiyor diye konuşuluyor. Biz hocalarımızın farklı diller bilmesini istiyoruz. İlk olarak yabancı dil konusunda sıkıntı yaşayan hocalarımıza yönelik ücretsiz dil kursu açtık. Şu an da ikincisini başlattık. Yabancı dili, araştırma görevlilerimizin yüksek lisans ve doktora yaparken öğrenmeleri gerekiyor. Araştırma görevlilerimizle iki kere toplantı yaptık. Onların, İngilizce yanında, ikinci bir yabancı dil öğrenmenizi istiyoruz.  Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca, Rusça, Arapça, Çince ve Farsça öğrenmeleri gerekir. Böylece üniversitemizde farklı diller bilen akademisyenler yetiştirmeyi arzuluyoruz. Kurultayın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, “Öğrencilerimiz aynı eğitim düzleminde çok iyi derecede Matematik, Fizik, Türkçe öğreniyorlar. Yani öncelikle algı problemi var. Birinci husus yabancı dil öğreten, öğretmek üzere eğitim almış öğretmenlerimiz dil sınavından yeterli puanı alamıyorlar. Bir diğer husus, biz okula gerçekten bir şey öğrenmek için mi gidiyoruz yoksa ders geçmek için mi gidiyoruz? Öğretmenler olarak çocuklara bir şeyler öğretmek için mi çabalıyoruz yoksa bir formaliteyi mi tamamlıyoruz? Diploma mı önemli yoksa diplomanın temsil ettiği nitelik mi önemli? Gerçekten yabancı dil öğretmek istiyor muyuz? Eğer istiyorsak bunun kriterleri nedir? Bunları bilmemiz gerek. Köklü bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Okulun rolü, öğretmenin rolü, eğitimin rolü, meslek tanımları… Dünyada eğitimle ilgili bir kriz var. ” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Doç. Dr. Aktekin’in konuşmasının ardından kurultaya geçildi; kurultayda çeşitli üniversiteden katılan katılımcılar ülkemiz eğitim sisteminde neden yabancı dil öğrenmede yetersiz kalındığına ve bunun nasıl ortadan kaldırılacağına dair çözüm önerilerine değindiler.



Haber Tarihi : 19.10.2017

AYLARA GÖRE HABERLER