Coronovirüsün Gebelik ve Emzirme Dönemine Etkisi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, tüm dünyayı derinden etkileyen Coronovirüsün gebelik ve emzirme dönemine etkileri hakkında açıklama yaptı. 

 

Coronovirüsün erken doğum gibi semptomlara neden olabileceğinin öne sürüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Tuğut, “Coronovirüs enfeksiyonun gebelik ve fetüs üzerine etkilerini tam bilinmemektedir. Çin'de yapılan ilk yayında 20 hamileden 18’inde virüsün bebeğe taşındığına dair bulguya rastlanılmamıştır. Sadece iki bebekte enfeksiyon bulgusu tespit edilmiştir. Virüslerinin gebelik üzerine ektileri değerlendirildiğinde gebelerde fizyolojik değişiklikler nedeniyle belirtileri daha şiddetli geçirebileceği ancak bebeğe direk olarak anneden geçemeyeceği düşünülmektedir. Bu virüsün yüksek ateşe neden olması ve özellikle ilk üç aylık dönemde hamilenin buna maruz kalması fetüs üzerinde düşük, fetal anomali ve erken doğum riskleri oluşturabileceği bilindiği için risk teşkil edebileceği öne sürülmektedir.” dedi.

 

Hamilelerin Coronovirüsün etkilerinden korunmak için önerilen önlemleri uygulaması ve stresten uzak durmalarını öneren Tuğut, “Hamilelerin gereksiz stresten uzak durmasını öneriyoruz. Virüsten korunmak için kimyasal dezenfektanlar kullanmayın, ellerinizi en az 20 saniye sabun ve bol su ile yıkayınız. Ellerinizi yıkamadan ağzınıza, burnunuza ve gözünüze dokunmayınız. Kalabalık ortamlara girmeyiniz, tokalaşmayın, öpüşmeyin ve öksüren kişilerden uzak durun.” şeklinde konuştu. 

 

Emziren annelerin mutlaka gerekli önlemleri alması ellerin sık sık yıkanması, emzirirken maske kullanmalı veya sütün sağılıp bebeğin beslenmesi gerektiğini ve emzirmeyi bırakmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Tuğut, “Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Derneği coronovirus enfeksiyonu tanısı almış anneden doğan bebekler için izolasyon gerektiğini belirtmektedir. Virüsün anne sütünden gebeye geçiş yapıp yapmayacağı henüz belli değildir. Fakat çok yakın kontak ile tükürükle geçebileceği düşünülmektedir. Emziren anneler mutlaka gerekli önlemleri almalı, sık sık el yıkamalı emzirirken maske kullanmalı veya sütünü sağıp bebeği beslemelidir. Emzirmeyi sakın bırakmayın.” ifadelerini kullandı.
 

 



Haber Tarihi : 16.03.2020

AYLARA GÖRE HABERLER