SCÜ’de Yûnus Emre’nin Vefatının 700. Yılı Münasebetiyle Sempozyum Düzenlendi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Yûnus Emre’nin vefatının 700. yılı münasebetiyle sempozyum düzenlendi. 


4 Eylül Kültür Merkezinde gerçekleşen sempozyuma, Vali Yardımcısı Doç. Dr. Adil Nas, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, il müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açış konuşmasını yapan sempozyum düzenleme kurulu başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hakan Yekbaş; “Bu yıl Cumhurbaşkanlığı makamı ve UNESCO kararıyla Yûnus Emre Türkçe Yılı olarak kabul edilmiş olup Yûnus Emre’nin ulusal ve uluslararası etkinliklerle anılması kararı alınmıştır. Biz de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız öncülüğünde sempozyum düzenleyerek Yûnus Emre’nin vefatının 700. yılını anmak istedik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Akabinde kürsüye gelen sempozyum onursal başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız; “2021 yılında, Ülkemiz genelinde kültür coğrafyamızın son derece önemli isimlerinden olan; Hacı Bektaş-ı Velî, Ahî Evran, Yûnus Emre ve Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunuldu. Biz de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak bu önemli kişilerle ilgili sempozyumlar düzenledik ve kitaplar hazırladık. Yüzyüze yapmış olduğumuz Yûnus Emre Sempozyumu da bu faaliyetlerden bir tanesi. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise konuşmasında; “İlim ve irfan sahibi Yûnus Emre’nin vefatının 700. sene-i devriyesinde böylesine anlamlı bir etkinlik düzenlenmesi bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir. Yûnus Emre Türk halkının gönül tahtında yer alan bir halk şairidir. Onun irfan dolu dizeleri vahdet-i vücut ile insan kalbinde güzel bir yer bulmuştur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılı Yûnus Emre Türkçe Yılı olarak kabul edilmiştir.” dedi.


Vali Yardımcısı Doç. Dr. Adil Nas yaptığı konuşmasında; “Yûnus Emre, 700 yıl geçmesine rağmen değerinden hiçbir şey kaybetmemiştir.  Nefsini terbiye etmek için birçok yer ziyaret eden Yûnus Emre Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Tebriz gibi bir çok yere giderek buralarda nefsini terbiye etmiştir. Sivas’ın o dönemde çok önemli medeniyet ve manevi bir merkez olduğunu düşünüyorum. Akademisyenlerimizin, Sivas’ta Yûnus Emre’nin nereleri ve nasıl ziyaret ettiğini araştırmalarını rica ediyorum. Böylesi önemli bir sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Konuşmaların ardından Üniversitemiz akademisyenlerinin oluşturduğu koro, Yûnus Emre’nin şiirlerinden oluşan bir konser verdi. 


Daha sonra, ilk oturum başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın yaptığı sempozyuma geçildi. 4 oturum şeklinde düzenlenen sempozyum akşam saatlerine kadar devam edecek.



Haber Tarihi : 28.10.2021

AYLARA GÖRE HABERLER