“Çevre Sorunları Genelde İnsan Kaynaklı”

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Çevre Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Çevre ve Atık Birimi Sorumlusu Öğr. Gör. Ömer Faruk Alacahan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, ”İnsanoğlu çevreye çok fazla atık bırakan bir canlıya dönüştü. Son zamanlarda basın sayesinde hepimiz duymuşuzdur, artık insanoğlunun kendi eliyle oluşturduğu atıklardan bir kıtası var. Pasifik Okyanusu’nun tam ortasında yaklaşık 3,4 milyon kilometre karelik bir alan ve 7 milyar ton bir ağırlığının olduğundan söz ediliyor. Bu durumun bizlere gösterdiği ise çevremize ne kadar çok zarar verdiğimizdir. Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak birimlerimizde ve bölümlerimizde uygulamalı olarak eğitim veriyoruz. Uygulamalı eğitimlerin sonucu olarak da birtakım atık sorunları ortaya çıkıyor. Bilgilerimizi güncellemek ve hâlihazırda olan bir sistemi de tanıyabilmek adına böyle bir seminer programı gerçekleştirdik.” dedi.

 

Öğr. Gör. Alacahan, Çevre ve Atık Birimi hakkında bilgi vererek, “Atıklarla ilgili özel bir firmayla anlaşma sağladık. Bu atıkları insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden bertaraf edeceğiz. Herhangi bir fakülte veya birimde atığımız var dendiği zaman belediye kayda alıyor ve ilgili firma 3 iş günü içerisinde atıkları topluyor. Hizmet içi eğitim programlarını planladık, ilk defa Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yapıyoruz. Hizmet içi eğitimin en önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının devamında Alacahan, “Hem bilinçlenmek açısından hem de unutulanları hatırlamak açısından bizim için çok değerli bir proje. İSO 14001 adlı çevre yönetim sistemimiz var. Özellikle tehlikeli atıklar, ambalaj atıkları gibi atıklarla alakalı bir sistem oluşturulması sürekli ve sürdürülebilir bir sistemin oluşması amacı vardır. Genel itibarıyla çevre sorunlarının ortaya çıkması insan kaynaklı etkenlerin doğayı bozmasından kaynaklanıyor. Bu etkenlerden bazılarını nüfusun artmasıyla beraber atık sayısının artması, teknolojinin ilerlemesi, daha fazla kimyasal atık oluşması olarak sıralayabiliriz. Bu durumlar hem insanı hem doğayı hem de tüm canlıları olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayınladığı verilere göre en yüksek nüfus artışına sahip ülkelerden birisiyiz. Bu durum şu anda çevre sorunları yaşayan ülkemizin gelecekte de çevre sorunları yaşayabileceğini gösteriyor.” cümlelerine yer verdi.

 



Haber Tarihi : 12.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER