Kardan Âşık Veysel Heykeli

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mimarlık Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Sivas Valiliği tarafından Yıldız Dağı kayak sezonunun açılış etkinleri kapsamında “Âşık Veysel’i Anma Programı” çerçevesinde Âşık Veysel’in kardan heykeli yapıldı.

 

Yürütücülüğünü Mimarlık Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi üyelerinden Doç. Dr. Hülya Kaynar’ın yaptığı projede, SCÜ öğretim elemanları ve öğrenciler ile birlikte Sivas tarihi, kültürü ve değerlerinin birleştiği  “Eğri Köprü, Sivas Halı Kilimi ve Âşık Veysel”  temalı heykel çalışma gerçekleştirildi.

 

Doç. Dr. Kaynar projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Âşık Veysel heykeli için; 3,5 metre yüksekliğinde 1,6 X 1,6 metrelik bir kalıp oluşturulmuş ve yaklaşık 3 ton yığma ve suni kar ile doldurulup preslenmiştir. Eğri Köprü ise 35 cm eninde 10 metre uzunluğunda en düşük 50 cm, en yüksek 150 cm yüksekliğinde, yaklaşık 1 ton ağırlığında kar ile bir kalıp oluşturularak yapılmıştır. Oluşturulan kompozisyonda, Âşık Veysel heykeli altındaki kaideye Sivas halı- kilim motifleri işlenerek, Sivas’ın 3 farklı ve önemli değeri bir araya getirilmiş,  yine Sivas’a özgü “kar” ile birleştirerek bir çalışma yapılmıştır.” dedi.

 

“Sivas’ın maddi- manevi tarihi ve kültürel değerleri ile coğrafyasını birleştiren bir kompozisyon oluşturarak heykel sanatı ile yorumladıklarını kaydeden Kaynar, “Üniversitemiz olarak,  kamu-özel dış paydaşlar ile iş birliği çerçevesinde, gönüllülük esasına dayalı olarak yürüttüğümüz çalışmalardan birini daha tamamlamış bulunmaktayız. Akademik birikimimiz ve kaynaklarımızla her zaman şehrimizin ve değerlerimizin tanıtımı için yapılacak olan tüm etkinliklerde destek vermeye devam edeceğiz. Projemize gönülden destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız olmak üzere Üniversite yönetimimize,  Dekanımız Prof. Dr. Baki Keskin’e,  emeği geçen öğretim elemanı ve öğrenci arkadaşlarıma teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

 

Ayrıca anma programı kapsamında SCÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Serap Duran öğrencilerden oluşturduğu saz heyeti ile birlikte "Âşık Veysel Yıldız'da" konseri gerçekleştirdi.



Haber Tarihi : 06.01.2022

AYLARA GÖRE HABERLER